25.07.2016

Який розмір орендної плати при оренді приміщення у ФОП

Сільська рада має намір орендувати нежитлове приміщення для надання послуг державної реєстрації речових прав на нерухоме майно у фізичної особи — підприємця чи у споживчого товариства. Чи буде розмір орендної плати для нас становити 1 грн.? Орендодавець наполягає на значно більшій сумі оренди.

Річна орендна плата у розмірі 1 грн. установлюється за оренду нерухомого майна:

— бюджетними організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету;

— державними та комунальними закладами охорони здоров’я, музеями, які утримуються за рахунок державного та місцевих бюджетів;

— національними художніми колективами та концертними організаціями, яким надається фінансова підтримка з державного бюджету;

— державними та комунальними телерадіоорганізаціями;

— редакціями державних і комунальних періодичних видань та періодичних видань, заснованих об’єднаннями громадян;

— державними науково-дослідними установами;

— навчальними закладами;

— трудовими і журналістськими колективами;

— підприємствами зв’язку, що їх розповсюджують;

— Товариством Червоного Хреста України та його місцевими організаціями;

— асоціаціями органів місцевого самоврядування із всеукраїнським статусом;

— інвалідами з метою використання під гаражі для спеціальних засобів пересування.

Це передбачено п. 10 Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786 (далі — Методика № 786).

Слід розуміти, що ці умови застосовуються при оренді нерухомого майна, яке перебуває у державній власності. При цьому методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем для об’єктів, що перебувають у комунальній власності, визначаються органами місцевого самоврядування на тих самих методологічних засадах, як і для об’єктів, що перебувають у державній власності.

Але ж у вашому випадку нерухоме майно, що планується орендувати, має інші форми власності, тож розмір орендної плати орендодавець визначає самостійно.

Також слід зазначити, що відповідно до ч. 5 ст. 1 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII (далі — Закон № 2269) оренда майна інших форм власності може регулюватися положеннями цього Закону, якщо інше не передбачено законодавством та договором оренди. Тобто один із можливих ваших орендодавців при передачі в оренду приміщень сільській раді може керуватись положеннями Закону № 2269 та відповідно Методики № 786 в частині визначення розміру орендної плати та інших умов.

Але це у вашій ситуації може бути виключно за бажанням орендодавця. Змусити його встановити розмір орендної плати для вас у розмірі 1 грн. на рік немає законних підстав.