06.06.2016

Доплата за розширення зони обслуговування майстру виробничого навчання ПТНЗ

Майстер виробничого навчання ПТНЗ одночасно викладає у двох групах з загальною кількістю учнів більше 24 осіб. Штатним розписом закладу передбачено наявність 2 штатних одиниць за цією посадою, одна з яких є вакантною. Чи можна у зазначеному випадку встановити доплату за розширення зони обслуговування майстру виробничого навчання ПТНЗ? Якщо так, то який граничний розмір такої доплати?

Так, можна. Пояснимо.

Відповідно до Типових штатних нормативів професійно-технічних навчальних закладів, затверджених наказом Міносвіти від 06.12.2010 р. № 1204, посада майстра виробничого навчання вводиться з розрахунку:

— на навчальну групу з контингентом не більше 23 учнів — 1 посада;

— на навчальну групу з контингентом 24 і більше учнів — 2 посади.

При цьому згідно п. 3.8 Положення про організацію навчально-виробничого процесу у професійно-технічних навчальних закладах, затвердженого наказом Міносвіти від 30.05.2006 р. № 419, в загальному випадку виробниче навчання проводиться у навчальних групах чисельністю не менше 12 осіб. Вочевидь, з урахуванням зазначених норм, керівником професійно-технічного навчального закладу (далі — ПТНЗ) й було введено до штату другу посаду майстра виробничого навчання.

Оплата праці майстрів виробничого навчання провадиться згідно з Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). Як розтлумачили фахівці МОН у листі від 04.12.2013 р. № 1/11-18813, на відміну від викладачів, оплата праці яких здійснюється за тарифікацією, оплата праці майстрів виробничого навчання, основним місцем роботи яких є навчальний заклад, здійснюється за місячними посадовими окладами відповідно до п. 83 Інструкції № 102. Оплата окремих годин виробничого навчання (коли у зв’язку з недостатнім обсягом навчальної роботи введення штатної посади майстра є недоцільним, при роботі понад норму робочого часу, в інших аналогічних випадках) здійснюється за годинними ставками, які визначаються шляхом ділення місячного посадового окладу майстра на 173,1 години.

Ставка заробітної плати (посадовий оклад) майстра виробничого навчання виплачується за 7 годин роботи на день (41 година на тиждень) (п.п. «з» п. 64 Інструкції № 102). Але у зв’язку з тим, що ст. 50 КЗпП передбачено, що нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 40 годин на тиждень, то для майстра виробничого навчання встановлюється 40-годинний робочий тиждень.

Стосовно встановлення доплат, то хотілось би зазначити, що згідно з п.п. «а» п.п. 3 п. 4 наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 працівникам навчальних закладів передбачені доплати за суміщення професій (посад), виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників і за розширення зони обслуговування чи збільшення обсягу виконуваних робіт. Зазначені доплати у розмірі до 50 % посадового окладу установлюються працівникам, які виконують у цьому ж самому закладі поряд зі своєю основною роботою додаткову роботу. Слід зазначити, що рішення про виконання додаткової роботи приймає керівник навчального закладу за наявності вакантної посади, якщо вона передбачена в штатному розписі навчального закладу. Про це, зокрема, зазначено у листі Мінсоцполітики від 29.04.2013 р. № 61/06/186-13.

Підсумуємо: майстру виробничого навчання ПТНЗ цілком правомірно встановити доплату в розмірі до 50 % посадового окладу за розширення зони обслуговування (збільшення обсягу виконуваних робіт), але тільки в разі виконання ним додаткових обов’язків за вакантною посадою, яка передбачена в штатному розписі навчального закладу.