06.06.2016

Установлюємо надбавку за безперервну роботу завідувачу амбулаторії ЗПСМ

Який розмір надбавки за тривалість безперервної роботи слід встановлювати завідувачу амбулаторії загальної практики — сімейної медицини (ЗПСМ), до обсягу роботи якого входять обов’язки лікаря ЗПСМ? Тобто, керуючись Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519, це повинно бути 30 чи 40 %?

Надбавка за тривалість безперервної роботи встановлюється у порядку та розмірах, визначених п. 4.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

У п.п. 4.1.1 цих Умов зазначений перелік закладів охорони здоров’я та їх підрозділів, робота в яких дає право на встановлення надбавки за тривалість безперервної роботи, а також перелік посад працівників, що мають право на вказану надбавку за роботу у вищевказаних закладах та їх підрозділах.

Зокрема, відповідно до п. 1 п.п. 4.1.1 Умов № 308/519 право на встановлення надбавки за тривалість безперервної роботи в амбулаторіях сімейної медицини мають лікарі незалежно від найменування посади, дільничні медичні сестри, зубні лікарі, медичні сестри ЗПСМ (до 40 % посадового окладу залежно від стажу безперервної роботи).

Зазначена норма стосується амбулаторій сімейної медицини як самостійних закладів охорони здоров’я, так і їх структурних підрозділів (наприклад, якщо амбулаторія сімейної медицини є структурним підрозділом центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПСМД) або центральної районної лікарні (ЦРЛ)) і застосовується незалежно від місцезнаходження (міська чи сільська місцевість).

Разом з тим відповідно до п. 2 п.п. 4.1.1 Умов № 308/519 завідувачі відділень (амбулаторій) сімейної медицини ЦПСМД мають право на надбавку за тривалість безперервної роботи у розмірі до 30 % посадового окладу залежно від стажу безперервної роботи.

Тобто завідувачі амбулаторій сімейної медицини, що увійшли до складу ЦПСМД або до центральних районних, районних та міських лікарень, які розташовані в сільській місцевості, мають право на зазначену надбавку у розмірі до 40 %, завідувачі таких амбулаторій, що є структурними підрозділами центрів первинної медико-санітарної допомоги у містах, — до 30 %.

Роз’яснення щодо вищезазначеного порядку встановлення надбавок завідувачам амбулаторій сімейної медицини надали фахівці Мінсоцполітики у листі від 13.05.2013 р. № 200/13/116-13 та МОЗ у листі від 02.12.2013 р. № 10.03.67/3773/37584.

Підсумуємо: враховуючи вищенаведене, розмір надбавки за тривалість безперервної роботи для завідувачів амбулаторій — лікарів ЗПСМ залежить від двох факторів:

1) місця розташування медичного закладу: сільська чи міська місцевість;

2) стажу безперервної роботи.

Щодо останнього, то розміри надбавки за тривалість безперервної роботи залежно від стажу такої роботи наведено у гр. 4 п. 1 та п. 2 п.п. 4.1.1 Умов № 308/519:

Місце розташування

(тип медичного закладу)

Посади

Максимальний розмір надбавки

Порядок виплати надбавок (стаж безперервної роботи)

Сільська місцевість (дільничні лікарні, амбулаторії, що увійшли до складу ЦПСМД або до центральних районних, районних та міських лікарень)

Лікарі незалежно від найменування посади, дільничні медичні сестри, зубні лікарі, медичні сестри ЗПСМ

40 %

Від 3 до 5 років безперервної роботи — 10 %; від 5 до 7 років — 20 %; від 7 до 9 років — 30 %; понад 9 років — 40 % посадового окладу

Міська місцевість (міські поліклініки, у тому числі поліклініки центральних районних, районних лікарень сільських районів, центральних районних поліклінік, на які в разі відсутності ЦРЛ покладені їх функції, територіальні медичні об’єднання, ЦПСМД)

Завідувачі відділень та амбулаторій сімейної медицини, лікарі ЗПСМ, лікарі дільничні, терапевти та педіатри, дільничні медичні сестри, медичні сестри ЗПСМ

30 %

З першого року до 3 років (включно) — 10 %; від 3 до 5 років — 20 %; понад 5 років — 30 % посадового окладу