20.06.2016

Встановлюємо тарифний розряд адміністратору басейну

Особа, що має неповну вищу освіту (молодший спеціаліст) приймається на посаду адміністратора басейну. Який тарифний розряд необхідно встановити такому працівнику? Чи можливо зазначеному працівнику у майбутньому підвищити тарифний розряд і якщо так, то за якими підставами?

Для відповіді на ці запитання слід звернутися до наказу Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій сфери фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097. Cхема тарифних розрядів посад фахівців, керівників структурних підрозділів і технічних службовців установ, закладів фізичної культури і спорту наведена у додатку 13 до цього наказу. Зокрема, розділ «інші службовці» зазначеного додатка містить серед інших посаду «адміністратор», а відповідно до гр. 2 вказаного розділу, працівникам, які приймаються на посаду адміністратора, встановлюється 5-й тарифний розряд за ЄТС.

З тарифним розрядом усе зрозуміло. Залишилось з’ясувати, які ж кваліфікаційні вимоги передбачені для працівника, який претендує на посаду адміністратора басейну. Для цього слід звернутись до положень Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників «Випуск 1. Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженого наказом Мінсоцполітики від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336).

Так, розділ «технічні службовці» згаданого Довідника містить посаду «адміністратор». Для потенційних претендентів на цю посаду необхідно мати неповну вищу освіту (молодший спеціаліст) або повну загальну середню освіту та професійно-технічну освіту. При цьому вимог щодо стажу для вищезазначених осіб Довідником № 336 не передбачено.

Тому працівнику, який має неповну вищу освіту і не має відповідного стажу при прийомі на роботу на посаду адміністратора басейну необхідно встановити 5-й тарифний розряд.

У свою чергу, після здобуття адміністратором басейну стажу по зазначеній професії щонайменше 2 роки, його можна буде перевести на посаду «старший адміністратор» і при цьому встановити йому 6-й тарифний розряд за ЄТС. Але для цього необхідно, щоб спортивний заклад дійсно мав потребу у такому фахівці. У такому разі для переведення його на нову посаду необхідно буде внести зміни до штатного розпису та подбати про збільшення фонду оплати праці на зарплату зазначеного працівника.