27.06.2016

Встановлюємо тарифний розряд тренеру-викладачу ДЮСШ

До штату обласної дитячо-юнацької спортивної школи (ДЮСШ) на посаду тренера-викладача прийнято працівника, який у 2015 році закінчив вищий навчальний заклад I рівня акредитації та здобув кваліфікацію «молодший спеціаліст». Також цей працівник має звання «майстер спорту». Який тарифний розряд необхідно встановити такому працівнику? Чи можливо у майбутньому підвищити йому тарифний розряд і що задля цього необхідно?

Перш за все необхідно зазначити, що згідно з п. 31 Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу, затвердженого постановою КМУ від 05.11.2008 р. № 993, тренером-викладачем спортивної школи може бути особа, яка має вищу освіту за спеціальністю «фізична культура і спорт» та ступенем «бакалавр» чи «магістр». Як бачимо, ступінь «молодший спеціаліст» у цьому пункті не зазначено.

Крім того, відповідно до п. 2 розд. ІІІ Порядку проведення атестації тренерів (тренерів-викладачів), затвердженого наказом Мінмолодьспорту від 13.01.2014 р. № 45 (далі — Порядок № 45), однією із загальних вимог до атестації тренерів-викладачів закладів фізичної культури і спорту на визначення їх кваліфікаційного рівня для присвоєння кваліфікаційних категорій є наявність вищої освіти з відповідного напряму підготовки за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст», «магістр».

Щоправда, п. 4 того ж розділу Порядку № 45 дозволяє присвоювати кваліфікаційні категорії тренерам-викладачам, які не мають спеціальної освіти (або відповідного освітнього ступеня), але за умови, що такий працівник прийнятий на роботу до закладів фізичної культури і спорту до 01.01.2011 р. і має достатній практичний досвід роботи, а також якісно і в повному обсязі виконує свої посадові обов’язки (за умови проходження підвищення кваліфікації та виконання результативних показників роботи).

Оскільки в нашому випадку мова йде про випускника ВНЗ 2015 року, то для початку кар’єри тренера-викладача йому необхідно підвищити свій рівень освіти (незалежно від того, чи має він спортивне звання).

Тож розглянемо поки що перспективи нашого випускника, якщо він вирішить продовжувати обраний ним шлях і здобуватиме ступінь бакалавра.

Відповідно до абз. 2 п. 27 розд. І Положення про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту), затвердженого постановою КМУ від 20.01.98 р. № 65, освітньо-професійна програма підготовки бакалавра реалізується вищими навчальними закладами II — IV рівнів акредитації. Оскільки схемою тарифних розрядів посад тренерів-викладачів та інших фахівців додатка 6 до наказу Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій сфери фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097) для тренерів-викладачів, які поки що не мають кваліфікаційної категорії, передбачено два тарифних розряди (залежно від рівня акредитації навчального закладу, який надав диплом про освіту), тут важливу роль відіграє наявність спортивного звання. Адже у разі закінчення ВНЗ І — ІІ рівнів акредитації тренеру-викладачу може бути присвоєно як 8-й, так і 9-й тарифний розряд. А за умови наявності спортивного звання йому однозначно має бути встановлений 9-й тарифний розряд (абз. 2 п. 1 додатка 6 до наказу № 2097).

Однак зауважимо, що посадовий оклад, який відповідає 9-му тарифному розряду, наш тренер-викладач отримуватиме лише до отримання рішення кваліфікаційної комісії. Адже відповідно до п. 5 розд. ІІІ Порядку № 45 випускникам акредитованих вищих навчальних закладів фізичної культури і спорту, факультетів фізичного виховання і спорту інших вищих навчальних закладів, які отримали базову або повну вищу освіту за напрямом підготовки «фізична культура і спорт», за наявності диплома при прийомі вперше на посаду тренера-викладача присвоюється друга кваліфікаційна категорія.

Тож при прийомі на роботу тренер-викладач-випускник має подати усі необхідні документи до кваліфікаційної комісії з метою присвоєння йому другої категорії. Після отримання відповідної довідки йому має бути встановлено 10-й тарифний розряд до проходження наступної атестації не пізніше ніж через 4 роки.

Що ж до питання про можливість наступного підвищення рівня оплати праці тренера-викладача, то тут усе залежатиме від результатів його роботи та від стажу. Кожні чотири роки він має проходити атестацію, внаслідок якої вирішується питання підтвердження або підвищення його кваліфікаційної категорії. І, звичайно, у разі виконання результативних показників, достатніх для підвищення кваліфікаційної категорії (додаток 1 до Порядку № 45) він може розраховувати на присвоєння 11-го (І кваліфікаційна категорія), а згодом і 12-го (вища кваліфікаційна категорія) тарифного розряду.

Крім того, відповідно до наказу Держкомспорту від 29.12.2002 р. № 2850 тренери-викладачі, які працюють у ДЮСШ і мають досвід навчально-тренувальної роботи, отримують надбавку за вислугу років. Розмір надбавки залежить від спеціального стажу роботи: понад 3 роки — 10 % посадового окладу, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

Також наказом № 2097 для тренерів-викладачів передбачено доплату за досягнення спортсменами високих результатів на головних змаганнях, розмір якої залежить від виду змагань та місця, зайнятого вихованцем тренера-викладача на відповідному змаганні (п. 9 додатка 6 до наказу № 2097).

Таким чином, рівень оплати праці тренера-викладача напряму залежить не тільки від досвіду роботи, а й від успішності його діяльності на посаді. Тож теперішньому молодшому спеціалістові бажаємо успіхів у навчально-тренувальній кар’єрі та досягнення усіх можливих спортивних вершин задля підвищення авторитету України у світовому співтоваристві!