14.03.2016

Чи можлива оренда за 1 грн.

КЗ «Кіровоградський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді» (навчальний заклад, який фінансується з обласного бюджету) просить роз’яснити: чи може розмір річної орендної плати за оренду нерухомого майна нашим закладом становити 1 грн.? Заклад орендує частину приміщень (751,3 м2), балансоутримувачем яких є Кіровоградський державний будинок художньої та технічної творчості, який з 2015 року фінансується з обласного бюджету.

Для відповіді на поставлене запитання насамперед необхідно проаналізувати вимоги діючого законодавства, які регулюють організаційні відносини, пов’язані з передачею в оренду майна установ, організацій та підприємств, яке перебуває у комунальній власності, їх структурних підрозділів та іншого окремого індивідуально визначеного майна, що перебуває в комунальній власності.

Такі відносини регулюються Законом України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII. Так, відповідно до п. 2 ст. 19 цього Закону методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначаються органами місцевого самоврядування (для об’єктів, що перебувають у комунальній власності) на тих самих методологічних засадах, як і для об’єктів, що перебувають у державній власності, а саме Кабміном.

Зокрема, постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786 затверджено Методику розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу.

Пунктом 10 цієї Методики передбачено, що розмір річної орендної плати становить 1 грн. за оренду нерухомого майна:

— бюджетними організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету;

— державними та комунальними закладами охорони здоров’я, музеями, які утримуються за рахунок державного та місцевих бюджетів;

— національними художніми колективами та концертними організаціями, яким надається фінансова підтримка з державного бюджету;

— державними та комунальними телерадіоорганізаціями;

— редакціями державних і комунальних періодичних видань та періодичних видань, заснованих об’єднаннями громадян;

— державними науково-дослідними установами;

навчальними закладами;

— трудовими і журналістськими колективами;

— підприємствами зв’язку, що їх розповсюджують;

— Товариством Червоного Хреста України та його місцевими організаціями;

— асоціаціями органів місцевого самоврядування із всеукраїнським статусом, а також інвалідами з метою використання під гаражі для спеціальних засобів пересування.

Як бачимо з вищенаведеного переліку, навчальні заклади незалежно від рівня фінансування, чи то державний або місцевий бюджет, мають право орендувати нерухоме майно, сплачуючи за нього лише 1 грн. на рік.

Враховуючи той факт, що КЗ «Кіровоградський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді» є саме навчальним закладом, розмір річної орендної плати за оренду нерухомого майна цим закладом повинен становити 1 грн.