14.03.2016

Педагогічний стаж для виплати надбавки за вислугу років

Прошу надати роз’яснення з питання зарахування роботи на посаді інспектора-методиста до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років. З 01.11.84 р. по 29.01.88 р. я працювала інспектором-методистом Сокальського райметодкабінету. Чи зараховується робота на цій посаді до педагогічного стажу?

Нормативним актом, що регулює це питання, є Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затверджений постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78). Відповідно до п. 6 цього Порядку основним документом для визначення стажу педагогічної роботи є трудова книжка та інші документи (витяги з наказів, відомостей про виплату заробітної плати тощо), що відповідно до чинного законодавства підтверджують спеціальний стаж роботи. Тому важливо, яка саме посада вказана у трудовій книжці.

Педагогічний стаж являє собою сумарну тривалість трудової діяльності працівників в освітніх закладах на посадах, пов’язаних з навчальним процесом.

Згідно з п. 2 Порядку № 78 до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічних та науково-педагогічних працівників (стаж педагогічної роботи) зараховується час роботи на посадах, передбачених Переліком, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Цей Перелік містить вичерпний список посад, що належать до педагогічних. Так, наприклад, посада методиста належить до педагогічних працівників (абз. 3 цього Переліку), а ось такої посади, як інспектор-методист, у вищезазначеному Переліку немає.

Враховуючи зазначене вище, можна зробити висновок: до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років (педагогічного стажу) не зараховується робота на посаді інспектора- методиста.