28.03.2016

Щодо збільшення розміру академічної стипендії та призначення стипендії аспіранту

Лист від 27.01.2016 р. № 1/11-684

На <…> лист <…> з окремих питань стипендіального забезпечення повідомляємо.

Щодо збільшення розміру академічної стипендії

Відповідно до пункту 17 Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 року № 882 (далі — Порядок), розмір академічної стипендії, призначеної згідно з пунктом 12 Порядку, для окремих категорій стипендіатів збільшується на 10 відсотків.

Таким чином, студентам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації першого року навчання, які навчаються за такими спеціальностями, до першого семестрового контролю призначається стипендія у розмірі, що на 10 відсотків перевищує розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії студентів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації.

Щодо стипендії аспіранта

Відповідно до пункту 19 Порядку розмір академічної стипендії аспіранта установлюється у розмірі середньої місячної заробітної плати за останнім основним місцем роботи (з урахуванням наступних змін в оплаті праці на відповідних посадах), але не нижче 60 відсотків і не вище посадового окладу викладача-стажиста, визначеного за схемою посадових окладів.

Таким чином, при неможливості у вставленому законодавством порядку визначити розмір середньої місячної заробітної плати особи за останнім основним місцем роботи зберігається вимога щодо призначення аспіранту, який навчається з відривом від виробництва, академічної стипендії у розмірі 60 — 100 відсотків розміру посадового окладу викладача-стажиста, визначеного за схемою посадових окладів. При цьому розмір стипендії такого аспіранта відповідно до статті 6 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» та пункту 91 Порядку збільшується на 20 відсотків у разі постійного фактичного проживання на території населеного пункту або навчання у навчальному закладі, що розташований у населеному пункті, якому надано статус гірського.

Заступник Міністра — керівник апарату О. Дерев’янко

Коментар фахівця МОН

Призначаємо стипендії першокурсникам — майбутнім педагогам та аспіранту, що проживає у гірській місцевості

Розмір стипендії майбутнього педагога — студента I курсу

У цьому питанні позиція Міносвіти чітка й однозначна: студентам ВНЗ I — II рівнів акредитації першого року навчання, які навчаються за напрямом підготовки 0101 — педагогічна освіта, до першого семестрового контролю призначається стипендія у розмірі, що на 10 % перевищує розмір мінімальної ординарної (звичайної) стипендії.

Тобто якщо раніше і виникало запитання, з якого семестру (з першого чи другого) підвищується розмір стипендії студентам — майбутнім педагогам, то відтепер усе з’ясувалось. Починаючи з першого семестру навчання на першому курсі майбутні педагоги можуть розраховувати на академічну стипендію у підвищеному розмірі. Нагадаємо: для студентів ВНЗ I — II рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії з 01.09.2015 р. складає 622 грн. на місяць.

Таким чином, розмір стипендії студентів ВНЗ I — II рівнів акредитації, які навчаються за напрямом підготовки «педагогічна освіта», починаючи з першого семестру першого року навчання дорівнює 684,20 грн. (622 грн. + 622 грн. х 10 %).

Розмір стипендії аспіранта

Перш за все потрібно пояснити, у чому полягало запитання. А запитання було таке: «До вступу в аспірантуру аспірант не мав основного місця роботи, а був зареєстрований як фізична особа — підприємець. Крім того, аспірант має місце реєстрації в селі, якому надано статус гірського населеного пункту. Який розмір стипендії встановити для зазначеної особи?»

Тож розглянемо все по черзі. Згідно з п. 19 Порядку призначення і виплати стипендії, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882), розмір академічної стипендії аспіранта установлюється на рівні середньомісячної зарплати за останнім місцем роботи, але не нижче 60 % і не вище посадового окладу викладача-стажиста, визначеного за схемою посадових окладів. Тобто, якщо зважати на особливості поставленого запитання, цілком зрозуміло, що при встановленні стипендії аспіранту, який не мав основного заробітку, потрібно враховувати межу 60 — 100 % розміру посадового окладу викладача-стажиста.

Ураховуючи зазначене, ніхто не забороняє виплачувати такому аспіранту стипендію у розмірі 100 % посадового окладу викладача-стажиста, але рішення про встановлення конкретного розміру стипендії (у межах 60 — 100 %) повинна прийняти стипендіальна комісія.

Тепер відносно другої частини вищезазначеного запитання. Згідно з п. 91 Порядку № 882 стипендіатам, які постійно проживають на території населеного пункту або навчаються у навчальному закладі, що розташований у населеному пункті, якому надано статус гірського, виплачується додаткова стипендія у розмірі 20 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії відповідного типу навчального закладу.

Із цього можна зробити висновок: якщо до моменту вступу в аспірантуру особа дійсно проживала у «гірському» населеному пункті, але зараз проходить аспірантуру у ВНЗ і відповідно проживає в «негірській» місцевості, то права на зазначене підвищення така особа не має.

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування