28.03.2016

Військовий збір у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ

Чи потрібно показувати у рядку «Військовій збір» розділу II форми № 1ДФ у загальній сумі нарахованого і виплаченого доходу виплати, з яких військовий збір не утримується?

Військовий збір (далі — ВЗ) впроваджено тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України.

Об’єктом обкладення ВЗ є доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). При цьому звільнено від обкладання ВЗ виплати, які згідно з розд. IV цього Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не обкладаються ПДФО або оподатковуються за нульовою ставкою). Виняток — доходи, зазначені в пп. 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25 і 165.1.52 ПКУ. Вони включаються до бази обкладення ВЗ і з них утримується такий збір за ставкою 1,5 %.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника, зобов’язаний утримувати ВЗ із суми такого доходу за його рахунок ( п.п. 168.1.1 ПКУ).

Якщо дохід нараховано, але не виплачено, ВЗ необхідно перерахувати до бюджету у строки, визначені законодавством для місячного податкового періоду ( п.п. 168.1.5 ПКУ).

За ВЗ податкові агенти звітують, заповнюючи рядок «Військовій збір» розділу II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. Згідно з п. 3.11 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, та сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4, у цьому рядку відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнах з копійками):

загальна сума нарахованого доходу;

— загальна сума виплаченого доходу;

— загальна сума нарахованого ВЗ;

— загальна сума перерахованого до бюджету ВЗ.

Відомості про фізичну особу — платника податків, якій нараховано доходи, що обкладаються ВЗ, не зазначаються.

Отже, у рядку «Військовій збір» розділу II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ необхідно відображати всі доходи, які було нараховано фізичній особі: як такі, що обкладаються ВЗ, так і такі, що не обкладаються.