16.05.2016

Перерахування залишків коштів сільських рад, що об’єдналися

Яким чином повинно бути відображено перерахування до бюджету ОТГ залишків коштів сільських рад, що увійшли до складу ОТГ? Перерахування залишків відбулось у січні 2016 року. Чи повинна «головна садиба»ОТГ показувати ці кошти як свій залишок на 1 січня 2016 року у фінансовій звітності та у балансі (у річному балансі-2015 на кінець періоду цих коштів не було)?

Так, залишки коштів, які утворилися на кінець бюджетного року в бюджетах місцевих рад, що увійшли до складу об’єднаної територіальної громади (далі — ОТГ), повинні відображатися у бюджеті ОТГ на початок року. Пояснимо чому.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 05.02.2015 р. № 157-VIII:

— ОТГ є правонаступником усього майна, прав та обов’язків територіальних громад, що об’єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою ОТГ (абз. 1 п. 3);

— юридична особа — сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі ОТГ, є правонаступником прав та обов’язків усіх юридичних осіб — сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об’єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною ОТГ (абз. 2 п. 4);

— бюджети територіальних громад, що об’єдналися, виконуються окремо до закінчення бюджетного періоду (абз. 1 п. 9);

— залишки коштів на кінець бюджетного періоду бюджетів територіальних громад, що об’єдналися, перераховуються до бюджету ОТГ на підставі платіжних доручень за підписом сільського, селищного, міського голови, обраного ОТГ (абз. 1 п. 9).

Отже, до закінчення 2015 року бюджети місцевих рад, що увійшли до складу ОТГ, виконувалися окремо і залишки коштів, які утворилися на кінець бюджетного року, відображаються у звіті про виконання відповідного місцевого бюджету.

Після об’єднання затверджується один бюджет ОТГ. Оскільки правонаступником всього майна, прав та обов’язків територіальних громад, що об’єдналися, є ОТГ, то залишки коштів перераховуються до бюджету ОТГ і використовуються у встановленому порядку.

Для забезпечення збалансованості операцій у системі органів Казначейства та недопущення викривлення фінансової та бюджетної звітності такі залишки коштів повинні відображатися у звітності бюджету ОТГ як показник «на початок року».

Також зазначаємо, що на цей час Міністерство фінансів готує зміни до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженого наказом Мінфіну від 23.08.2012 р. № 938, для нормативного врегулювання цього питання.