16.05.2016

Звільнення від плати за харчування в ДНЗ

Чи можна звільняти від плати за харчування в дошкільному навчальному закладі малозабезпечену сім’ю заднім числом (після подання необхідних документів для звільнення з запізненням)?

При звільненні батьків від плати за харчування дітей у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах слід керуватися ст. 35 Закону України «Про дошкільну освіту» від 01.07.2001 р. № 2628-III, постановою КМУ «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних закладів» від 26.08.2002 р. № 1243 та прийнятим на її виконання Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, який затверджено наказом МОН від 21.11.2002 р. № 667.

Пунктом 2.5 цього Порядку визначено, що звільнення батьків від плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах проводиться щорічно і може переглядатися протягом року, але не більше одного разу, та запроваджується в місячний термін після подання відповідних документів.

Виходячи з викладеного, лише після подання батьками необхідних документів (у цьому конкретному випадку — довідок управління соціального захисту про одержання допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 01.06.2000 р. № 1768-III) здійснюється звільнення від зазначеної плати.

Проведення звільнення заднім числом не передбачено діючими нормативними документами.

Одночасно повідомляємо, що постановою КМУ від 24.02.2003 р. № 250 затверджено Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям. Згідно з п. 20 цього Порядку така допомога призначається на 6 місяців.

Виходячи з викладеного, довідки про призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям слід оновлювати щопівроку.

За умови подання необхідних підтверджуючих документів, зазначених вище, приймається рішення щодо продовження подальшого звільнення батьків від плати.