28.11.2016

Працівниця захворіла в навчальній відпустці

Працівниця, перебуваючи у навчальній відпустці з 24.10.2016 р. по 28.10.2016 р., повідомила 27.10.2016 р. про те, що вона захворіла і їй відкрито лікарняний лист. Як бути? Відпустку їй уже оплатили. Чи потрібно сторнувати відпускні за дні, що збіглися з хворобою, і продовжувати відпустку? З якого дня починати оплачувати лікарняний лист?

Чи продовжується навчальна відпустка на час лікарняного

Співробітникам, які без відриву від роботи успішно навчаються у вищому навчальному закладі або ж професійно-технічних навчальних закладах, роботодавець зобов’язаний надавати додаткову навчальну відпустку. Підставою для цього є ст. 14 та 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Для того щоб оформити таку відпустку, працівник зобов’язаний надати за місцем роботи заповнену за всіма правилами довідку-виклик на сесію з навчального закладу. У ній позначено строки сесії. Саме цей період роботодавець зобов’язаний оформити як навчальну відпустку та повністю оплатити.

Змінити строк навчальної відпустки роботодавець не може, оскільки він визначається на підставі довідки-виклику. Продовжити або перенести на інший час у разі тимчасової непрацездатності працівника можна тільки щорічну відпустку та додаткову відпустку на дітей ( ст. 11 і 20 Закону про відпустки). Отже, оскільки навчальна відпустка не продовжується і не переноситься у зв’язку з хворобою, то сторнувати відпускні не потрібно.

З якого дня починати оплачувати лікарняний лист

Водночас згідно зі ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. 1105-XIV (далі — Закон № 1105) допомога по тимчасовій непрацездатності не призначається за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці та додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.

Оплата тимчасової непрацездатності у такому разі проводиться з дня, наступного за днем закінчення навчальної відпустки. Розрахунок суми лікарняних здійснюється за загальними правилами та з урахуванням норм Закону № 1105 — залежно від стажу та інших важливих чинників, які необхідно обов’язково враховувати в цьому разі.

Отже, загальний період тимчасової непрацездатності умовно розділимо на дві частини:

1 — частина періоду хвороби, яка збігається з навчальною відпусткою;

2 — частина періоду хвороби, яка припадає на дні після закінчення навчальної відпустки.

Перші п’ять календарних днів хвороби, що оплачуються за рахунок роботодавця, відлічуємо з моменту настання страхового випадку, тобто з 27 жовтня 2016 року. А значить, дні, які збіглися з навчальною відпусткою, а це 27 та 28 жовтня 2016 року, за рахунок роботодавця не оплачуватимуться. Під оплату потрапить друга частина лікарняного, якої не стосується навчальна відпустка:

— три дні, що залишилися (29, 30 і 31 жовтня 2016 року), оплачуються за рахунок роботодавця;

— дні, починаючи з шостого дня настання страхового випадку (з 1 листопада 2016 року і по дату закриття лікарняного листа), оплачуються за рахунок коштів ФСС з ТВП.

Розрахунковий період для визначення середньої зарплати ми визначаємо як 12 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку. У цій ситуації — місяцю початку хвороби. Оскільки страховий випадок у наведеному запитанні настав у жовтні 2016 року, то розрахунковим періодом буде жовтень 2015 року — вересень 2016 року.

Висновок: у разі хвороби працівника у навчальній відпустці така відпустка не переноситься і не продовжується на період хвороби. Лікарняний оплачується з дня, наступного за днем закінчення навчальної відпустки.