10.10.2016

Установлюємо тарифний розряд сестрі-господині терцентру

На виконання п. 4 Типового штатного нормативу чисельності працівників територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженого наказом Мінсоцполітики від 12.07.2016 р. № 753, до штату відділення стаціонарного догляду та постійного проживання районного терцентру вводиться посада «сестра-господиня». У зв’язку з цим виникають запитання:
— які посадові обов’язки повинен виконувати працівник, якого приймають на цю посаду;
— який тарифний розряд потрібно йому встановити?

Нагадаємо: наказ Мінсоцполітики «Про затвердження Типового штатного нормативу чисельності працівників територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» від 12.07.2016 р. № 753* набув чинності з 26.08.2016 р. Саме з цієї дати більшість територіальних центрів соціального обслуговування (далі — терцентр) почали роботу щодо приведення своїх штатів до вимог зазначеного наказу. І під час цієї процедури багато хто з них зіштовхнувся з питаннями, подібними до тих, що надійшли від нашого читача. Стосується це, в першу чергу, тих терцентрів, у штаті яких з’явилися нові (додаткові) посади, зокрема посада «сестра-господиня».

* Текст зазначеного наказу та коментар редакції до нього наведено у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 33, с. 11. — Прим. ред.

Отже, з’ясуємо деякі оплатно-кадрові особливості для зазначеної посади.

Умови оплати праці працівників державних та комунальних установ соціального захисту населення, у тому числі й працівників терцентрів, визначені спільним наказом Мінпраці та МОЗ «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Відповідно до п.п. 2.2.11 цих Умов для працівників, що займають посаду «сестра-господарка» («сестра-господиня»), установлюється 4-й тарифний розряд за ЄТС.

Кваліфікаційні вимоги до посади «сестра-господиня»** передбачені Довідником кваліфікаційних арактеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженим наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117 (далі — Довідник № 117). Так, працівник, який претендує на зазначену посаду, повинен мати: повну або базову загальну середню освіту та підготовку на робочому місці. При цьому вимог до стажу роботи до претендента немає.

** Зверніть увагу! У Довіднику № 117 вказана посада «сестра-господиня», тоді як нормами Умов № 308/519 передбачена посада «сестра-господарка». На нашу думку, правильним буде застосування назви «сестра-господиня», адже саме таку назву посади містить розділ «Технічні службовці» Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327. — Прим. ред.

Зазначимо, що посада «сестра-господиня» не є медичною, адже не потребує медичної освіти. Крім того, Довідником № 117 вона віднесена до категорії «технічні службовці».

Що стосується посадових обов’язків, то згідно з Довідником № 117 «сестра-господиня» повинна:

— проводити заходи щодо забезпечення санітарно-гігієнічного режиму установи (відділення);

— проводити заміну спецодягу, рушників співробітникам;

— забезпечувати блоки харчування (буфет, їдальня) устаткуванням, посудом і спостерігати за їх маркуванням і використанням;

— складати заявки на ремонт приміщень, обладнання і контролювати його проведення;

— керувати роботою молодших медичних сестер (санітарок-прибиральниць і санітарок-буфетниць) з утримання в чистоті та порядку приміщень;

— вести обліково-звітну документацію.

Отже, при складанні посадової інструкції для зазначеної посади рекомендуємо використовувати наведений перелік обов’язків.

До того ж згідно з п.п. 2.6 додатка 3 до Умов № 308/519 посадові оклади деяких працівників терцентрів, зокрема тих, які займають посаду «сестра-господарка» («сестра-господиня»), підвищуються на 15 % у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці.

При цьому конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці, затверджується керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи в цих умовах (п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519). На це також звертали увагу й фахівці Мінсоцполітики у листі від 12.12.2014 р. № 1613/13/84-14.

Підсумуємо: схемний посадовий оклад для посади «сестра-господиня» визначають за 4-м тарифним розрядом за ЄТС (станом на 01.09.2016 р. — це 1543 грн.). У штатному розписі установи посадовий оклад за посадою «сестра-господиня» встановлюється у розмірі 1774 грн. з урахуванням підвищення на 15 % у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці (графа 12 тарифікаційного списку, затвердженого додатком 1 до Умов № 308/519). Саме цей розмір посадового окладу застосовується при нарахуванні надбавок, доплат та інших виплат, передбачених умовами оплати праці для посади «сестра-господиня».

Незважаючи на те що посада «сестра-господиня», яка передбачена у штаті терцентрів, не віднесена до медичних, кваліфікаційні вимоги і посадові обов’язки до неї встановлені нормативно-правовим актом, що регулює ці питання в галузі охорони здоров’я. Тому при прийнятті працівника на зазначену посаду слід звернути увагу на цю особливість.