10.10.2016

Переплатили лікарняні: чого очікувати

Установа в березні 2016 року неправильно розрахувала (завищила) суму лікарняних працівнику. Помилку виявлено тільки зараз, тобто після того, як допомогу було отримано з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності і виплачено працівнику. Чи варто повідомляти Фонд про помилку, чи, може, краще нічого не робити? Раптом перевіряючі не знайдуть? Чого чекати установі, яка все ж таки вирішить «іти здаватися»?

Для відповіді на ці непрості запитання давайте зазирнемо до першоджерела, а саме — до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV. Страхувальники, які порушили порядок використання страхових коштів, зобов’язані, по-перше, відшкодувати Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС з ТВП) у повному обсязі неправомірно витрачену суму таких коштів і, по-друге, сплатити штраф у розмірі 50 % такої суми. Це прямо прописано в абз. 1 ч. 6 ст. 15 цього Закону.

Але не кваптеся панікувати! На допомогу неочікувано приходить… Порядок формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджений постановою ФСС з ТВП від 18.01.2011 р. № 4 (далі — Порядок № 4).

Як стосується штрафів за неправомірно використані суми допомоги Порядок, що роз’яснює, як заповнити Звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП, — запитаєте ви. Річ у тім, що в його п. 7.7 зазначено: якщо страхувальник самостійно інформує ФСС з ТВП про факт виявлення помилки і перерахує надміру нараховані кошти в повному обсязі до початку перевірки Фонду, штрафи до страхувальника не застосовуються.

І зауважте: ФСС з ТВП погоджується з цим! Підтвердження тому знаходимо в його листі від 22.01.2015 р. № 5.2-32-133.

Отже, як бачите, для страхувальника краще і дешевше самому виправитися. Як це зробити правильно? Розглянемо покроково.

Крок 1. Визначаємо і сторнуємо надміру нараховані суми допомоги.

Крок 2. Перераховуємо робочому органу ФСС з ТВП, який здійснював фінансування, надміру отримані суми страхових коштів.

Крок 3. Подаємо робочому органу ФСС з ТВП повідомлення про факт виявлення помилки. Його складаємо в довільній формі, зазначаючи:

— найменування вашої установи;

— реєстраційний код страхувальника в органі ФСС з ТВП або його номер у Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування (для зареєстрованих після 01.01.2011 р.) і код ЄДРПОУ;

— період виявлення помилки;

— зміст помилки;

— суму відкоригованих витрат;

— дату складання повідомлення.

Повідомлення складаємо у двох примірниках (один — для себе, а другий — для ФСС з ТВП), підписуємо у керівника та головного бухгалтера.

Крок 4. Якщо це помилка минулих років — надміру отриману суму допомоги зазначаємо в рядку 3 таблиці I, а повернену ФСС з ТВП — у рядку 16 таблиці I Звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП.

А якщо помилка поточного року? У цьому випадку п. 5.5 Порядку № 4 рекомендує здійснити коригування відповідних показників Звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП. Тобто в рядку 21 таблиці I і в рядках таблиці II Звіту зазначити правильні суми допомоги. Повернені суми допомоги необхідно облікувати в рядку 14 таблиці I Звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП.

АЛЕ! За такого підходу в рядках 10 і 23 таблиці I відображається некоректний результат. Як бути? Ми рекомендуємо суму допомоги, що була надміру отримана та повернена ФСС з ТВП, додати до сум, розрахованих за формулами, наведеними в реквізитах рядків 10 і 23. У такому разі усе зійдеться. Проте форму доведеться заповнити уручну.

Отже, якщо ви зробите усе так, як хоче ФСС з ТВП, штрафні санкції вам не загрожують.