31.10.2016

Надбавка за «трудодосягнення»: чи належить спеціалістам ОТГ з окладами за додатком 51

В об’єднаній територіальній громаді посадові оклади спеціалістів самостійного підрозділу встановлюють згідно з додатком 51 до постанови КМУ від 09.03.2006 р. № 268. Чи мають право такі спеціалісти на надбавку за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи?

З 01.07.2016 р. у п. 1 постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268) зазначено: умови оплати праці посадових осіб об’єднаних територіальних громад визначаються відповідним органом місцевого самоврядування виходячи з умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування та схем посадових окладів згідно з додатками 50 і 51.

Виходить, що посадовим особам в об’єднаних територіальних громадах оклади визначають на підставі додатка 50 «Схема посадових окладів керівних працівників і спеціалістів апарату міських (крім мм. Києва та Севастополя) рад та їх виконавчих комітетів» і додатка 51 «Схема посадових окладів працівників і спеціалістів департаментів, самостійних управлінь, відділів, виконавчих органів міських (крім мм. Києва та Севастополя) рад» до постанови № 268. Тоді як в інших питаннях оплати праці (встановлення надбавок, доплат та інших виплат) для посадових осіб об’єднаних територіальних громад також керуються нормами постанови № 268.

Так, п.п. «в» п.п. 1 п. 2 постанови № 268 передбачено, що керівникам структурних підрозділів, їх заступникам, спеціалістам може виплачуватися надбавка за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи у розмірі до 50 % посадового окладу з урахуванням надбавок за ранг та за вислугу років.

Також установлено: у разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни зазначена надбавка скасовується або її розмір зменшується.

При цьому заборону на встановлення зазначеної надбавки визначено тільки для сільських, селищних голів, їх заступників та інших керівних працівників і спеціалістів апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів. Отже, надбавка за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи не виплачується працівникам і спеціалістам, посадові оклади яких визначають згідно з додатком 54 до постанови № 268.

У той же час постанова № 268 не містить інших обмежувальних норм з приводу надання зазначеної надбавки. Тому умови оплати праці посадових осіб об’єднаних територіальних громад, у тому числі й надбавка за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи, повинні визначатися за умовами оплати праці та схемами посадових окладів керівних працівників і спеціалістів апарату міських (крім мм. Києва та Севастополя) рад та їх виконавчих комітетів, департаментів, самостійних управлінь, відділів, виконавчих органів міських (крім мм. Києва та Севастополя) рад*.

* Такий же висновок викладено у листі Мінсоцполітики від 07.10.2016 р. № 1381/13/84-16 (див. с. 15 цього номера газети). — Прим. ред.

Висновок: працівникам та спеціалістам об’єднаних територіальних громад, яким посадові оклади встановлюють на підставі додатків 50 або 51 до постанови № 268, може виплачуватися надбавка за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи у розмірі до 50 % посадового окладу з урахуванням надбавок за ранг та за вислугу років.

Отже, зазначену надбавку допустимо встановлювати спеціалістам самостійного підрозділу об’єднаної територіальної громади, оклади яких визначені згідно з додатком 51 до постанови № 268.