05.09.2016

Встановлюємо тарифний розряд перукарю терцентру

На період відпустки для догляду за дитиною до 3 років перукаря територіальний центр надання соціальних послуг приймає іншого працівника на умовах строкового трудового договору. До відділу кадрів установи звернувся працівник, який нещодавно закінчив професійно-технічний навчальний заклад і здобув кваліфікацію перукаря. Особливістю цього питання є те, що працівник, який знаходиться у декретній відпустці, мав 3-й тарифний розряд, адже окрім необхідної освіти, у нього був достатній практичний досвід (більше 5 років).
У зв’язку з цим виникають запитання:
— який тарифний розряд потрібно встановити працівнику, що приймається;
— чи можна зазначеному претенденту відразу встановити 3-й тарифний розряд?

Умови та розміри оплати праці працівників установ соціального захисту, у тому числі і працівників територіального центру соціального обслуговування (далі — терцентр) визначаються відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

На підставі п.п. 2.2.22 цих Умов працівникам, що займають посаду перукаря, встановлюється 2 — 3-й тарифний розряд за ЄТС залежно від кваліфікації (1-й чи 2-й клас). З 01.05.2016 р. посадовий оклад таких працівників дорівнює 1521 грн. (2-й тарифний розряд) та 1532 грн. (3-й тарифний розряд).

Але, як бачимо, в Умовах № 308/519 зазначено лише можливість установлення того чи іншого тарифного розряду, а порядок його присвоєння (у межі 2 — 3), на жаль, не зазначено. Тому цілком логічно, що конкретний розмір тарифного розряду має визначати керівник установи на свій розсуд, але з урахуванням рівня освіти, кваліфікації та досвіду претендента на посаду.

Стосовно можливості встановлення претенденту на посаду перукаря відразу 3-го тарифного розряду та, відповідно, й присвоєння кваліфікації «перукар 2-го класу» зазначимо наступне.

Як уже було зазначено вище, на жаль, порядку присвоєння тарифного розряду і кваліфікаційних категорій для посади «перукар» не існує. Хоча у виносці до таблиці, яку містить вищезгаданий п.п. 2.2.22 Умов № 308/519, й сказано, що кваліфікаційні категорії працівникам установлюються відповідно до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117. Але змістом цього Довідника не передбачено такої посади, як «перукар». Крім того, у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженому наказом Мінпраці та соцполітики від 29.12.2004 р. № 336, посада «перукар» теж відсутня.

Тому, на нашу думку, якщо працівника приймають на період відпустки для догляду за дитиною до 3 років перукаря 3-го тарифного розряду, то йому за рішенням керівника установи цілком можливо встановити теж 3-й тарифний розряд. Аргументи при цьому наступні.

По-перше, у штатному розписі терцентру існує саме посада «перукар 2-го класу», а це означає, що обсяг коштів на оплату праці залишається незмінним.

По-друге, працівник, який вийде з відпустки для догляду за дитиною, має саме 3-й тарифний розряд, тому повинен приступити до роботи за своєю посадою та з присвоєним йому 3-м тарифним розрядом.