05.09.2016

Чи підвищується посадовий оклад практичного психолога гімназії

Чи має право на підвищення посадового окладу у розмірі 10 % практичний психолог, який працює у гімназії з поглибленим вивченням іноземної мови?

Так, практичний психолог гімназії має право на підвищення посадового окладу у розмірі 10 %. Пояснимо свій висновок.

Для цього звернемось до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). Відповідно до п. 63 цієї Інструкції оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти провадиться виходячи із встановлених ставок заробітної плати (посадових окладів) з урахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок. Так, згідно з п.п. «б» п. 28 Інструкції № 102 посадові оклади (ставки заробітної плати) керівних та педагогічних працівників гімназій, ліцеїв, колегіумів, коледжів, гімназій-інтернатів, ліцеїв-інтернатів, колегіумів-інтернатів, вищих професійно-технічних навчальних закладів, вищих художніх професійно-технічних навчальних закладів, професійно-художніх училищ, художніх професійно-технічних училищ підвищуються на 10 %.

У нашому випадку практичний психолог працює у гімназії. Тому залишилося прояснити, чи відноситься його посада до педагогічних. Для цього звернемося до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963. У цьому Переліку серед інших зазначена посада практичного психолога. А це означає, що такий працівник належить до педагогічних, отже й підвищення посадового окладу відповідно до Інструкції № 102 йому передбачено.

Додатковим аргументом у тому, що цей висновок вірний, є лист Міносвіти від 19.01.2013 р. № 10/1-40 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2013, № 32, с. 13). У ньому фахівці Міністерства зазначили, що законодавство не встановлює для педагогічних працівників жодних інших вимог, крім статусу гімназії (у тому числі й вимог щодо наявності педагогічного навантаження). Практичний психолог, який працює в гімназії, має таке саме право на 10-відсоткове підвищення окладів (ставок заробітної плати), як і викладачі, які безпосередньо здійснюють навчальний процес з поглибленим вивченням окремих предметів.