07.08.2017

Інформаційна сторінка

Донараховано індексацію за минулі періоди: як оподатковувати

Податковий агент зобов’язаний утримати ПДФО та військовий збір із сум доходів у вигляді індексації зарплати в тому податковому періоді, у якому відбувається таке нарахування (виплата).

У свою чергу, суми індексації зарплати, зокрема за попередні періоди, відображаються в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ у тому кварталі, у якому проводиться таке нарахування (виплата).

Щодо ЄСВ, то якщо нарахування зарплати здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої зарплати включаються до зарплати місяця, у якому були здійснені такі донарахування.

Таке роз’яснення надала ДФСУ у листі від 10.05.2017 р. № 7955/5/99-99-13-01-01-16.

Розрахунковий період для обчислення відпускних залежить від дати початку відпустки

Середню зарплату для оплати часу відпусток або для виплати компенсації за невикористані відпустки обчислюють виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки чи виплати компенсації за невикористані відпустки.

Працівникові, який пропрацював менш ніж рік, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, у якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.

Тож розрахунковий період для обчислення середньої зарплати за час відпусток, які надаються працівникові, залежить не від місяця видання наказу й кількості цих наказів, а від того, в якому саме календарному місяці згідно з наказом працівникові надається відпустка.

Відповідний висновок наведено в листі Мінсоцполітики від 19.06.2017 р. № 1692/0/101-17.

Розрахунок відпускних педпрацівникам ПТНЗ

Обчислення середньої зарплати педагогічним працівникам для визначення розміру коштів на оплату періоду їх відпустки слід проводити з урахуванням абз. 1 п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, шляхом коригування виплат, які враховуються при обчисленні середньої зарплати, на коефіцієнт підвищення окладу, який розраховується діленням окладу, установленого педпрацівнику після підвищення на 2 тарифні розряди, на оклад, який був у педпрацівника до такого підвищення.

Для викладачів ПТНЗ, які мають навантаження і з предметів згідно з Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіти, затвердженим постановою КМУ від 23.11.2011 р. № 1392, і одночасно із спеціальних предметів, а оплата їх праці здійснюється частково за кошти освітньої субвенції, частково — за кошти місцевих бюджетів і за різними посадовими окладами (ставками зарплати), середня зарплата для визначення розміру коштів на оплату періоду їх відпустки обчислюється окремо:

— за години з предметів за стандартом базової і повної загальної середньої освіти з урахуванням коефіцієнта підвищення окладу на 2 тарифні розряди та виплачується за рахунок коштів освітньої субвенції;

— за години із спеціальних предметів з урахуванням коефіцієнта підвищення розміру окладу (ставки зарплати) з 01.01.2017 р. (у зв’язку зі зміною розміру 1-го тарифного розряду) та оплачується за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Таке роз’яснення надало Мінсоцполітики у листі від 20.06.2017 р. № 1710/0/101-17.

З 01.01.2018 р. заклади охорони здоров’я зобов’язані звітувати за зібрані благодійні внески

МОЗ наказом «Про здійснення заходів з контролю за надходженням і використанням благодійних пожертв у закладах охорони здоров’я» від 25.07.2017 р. № 848 з метою забезпечення прозорого та підзвітного надходження і використання закладами охорони здоров’я благодійних пожертв від фізичних та юридичних осіб зобов’язало заклади охорони здоров’я від 01.01.2018 р. звітувати за зібрані благодійні внески з фізичних та юридичних осіб.

Зазначимо, що на сьогодні майже у кожному закладі охорони здоров’я працює благодійний фонд, а 7 з 10 пацієнтів платять до нього внески. Обсяги благодійних пожертв — сотні мільйонів гривень, однак до цього часу звітність цих фондів про зібрані кошти часто була недоступною чи непрозорою.

Отже, наказом установлено, що розміщення інформації про надходження і використання благодійних пожертв від фізичних та юридичних осіб слід здійснювати за формою, наведеною у додатку до наказу № 848:

1) щокварталу не пізніше десятого числа місяця, наступного за звітним кварталом;

2) на території закладу охорони здоров’я у загальнодоступному місці, а також на офіційному веб-сайті закладу охорони здоров’я та/або офіційних веб-сайтах МОЗ АР Крим, структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.