25.12.2017

Розпорядник передає бюджетні кошти одержувачу: як показати в обліку

Селищна рада є головним розпорядником бюджетних коштів місцевого бюджету. У листопаді 2017 року ми перерахували кошти комунальному підприємству за КЕКВ 3210. Для нас це підприємство є отримувачем бюджетних коштів. Як ми повинні правильно відобразити такі операції в бухгалтерському обліку?

Перш за все варто нагадати, що перелік та повноваження головних розпорядників бюджетних коштів визначені в ст. 22 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ). Зокрема, головний розпорядник бюджетних коштів отримує бюджетні призначення шляхом їх затвердження в законі про Державний бюджет України (рішенні про місцевий бюджет); приймає рішення щодо делегування повноважень на виконання бюджетної програми розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня та/або одержувачами бюджетних коштів, розподіляє та доводить до них у встановленому порядку обсяги бюджетних асигнувань.

Крім того, розпорядник бюджетних коштів може уповноважити одержувача на виконання заходів, передбачених бюджетною програмою, та надати йому кошти бюджету (на безповоротній чи поворотній основі) в межах відповідних бюджетних асигнувань. У свою чергу, одержувач таких коштів використовує їх на підставі плану використання бюджетних коштів, що містить розподіл бюджетних асигнувань, затверджених у кошторисі цього розпорядника бюджетних коштів.

З цією метою головні розпорядники бюджетних коштів визначають мережу розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів з урахуванням вимог щодо формування єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів і одержувачів бюджетних коштів та даних такого реєстру. Додамо, що загальна процедура з формування Єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів визначена в Порядку формування Єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів, затвердженому наказом Мінфіну від 22.12.2011 р. № 1691.

Головний розпорядник при формуванні своєї мережі планує, на які видатки будуть використані такі кошти одержувачем з урахуванням вимог Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333 (ср. ). Залежно від напряму використання коштів планування здійснюють за поточними чи капітальними видатками та відповідними КЕКВ.

Так, видатки одержувачів бюджетних коштів здійснюють за такими КЕКВ:

поточні видатки:

2281 «Дослідження і розробки, окремі заходи розвитку по реалізації державних (регіональних) програм»;

2282 «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку»;

2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)»;

капітальні видатки:

3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Саме за цими кодами розпорядник бюджетних коштів планує у своєму кошторисі бюджетні асигнування для одержувачів. У свою чергу, одержувач використовує бюджетні кошти на підставі плану використання бюджетних коштів, що містить розподіл бюджетних асигнувань, затверджених у кошторисі відповідного розпорядника бюджетних коштів.

Виходячи з цього, планування напрямків використання коштів для головного розпорядника повинно повністю співпадати з метою використання таких коштів одержувачами. Отже, ґрунтуючись на такому підході, як головним розпорядникам бюджетних коштів, так і їх одержувачам слід формувати свою облікову політику, адже це врешті-решт забезпечить єдиний підхід до складання бюджетної та фінансової звітності.

Розглянемо приклад.

Приклад. Головний розпорядник бюджетних коштів місцевого бюджету (селищна рада) в грудні 2017 року перерахував кошти комунальному підприємству на поточні видатки за КЕКВ 2610 в сумі 250 тис. грн. та на капітальні видатки за КЕКВ 3210 в сумі 830 тис. грн. Для головного розпорядника комунальне підприємство є одержувачем бюджетних коштів.

Такі кошти надійшли на особовий рахунок головного розпорядника коштів місцевого бюджету для їх спрямування розпорядникам нижчого рівня та одержувачам за затвердженими бюджетними призначеннями.

У бухгалтерському обліку головного розпорядника бюджетних коштів (селищної ради) такі операції відображають так:

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Надійшли кошти на особовий рахунок головного розпорядника коштів місцевого бюджету (селищної ради) для перерахування одержувачу:

— на поточні видатки

2314

7011

250000

— на капітальні видатки

2314

5411

830000

2

Перераховано кошти одержувачу бюджетних коштів:

— на поточні видатки

7011

2314

250000

— на капітальні видатки

5411

2314

830000