06.02.2017

Затвердження бюджетної програми та визначення її відповідального виконавця

У грудні 2016 року була створена ОТГ. Зараз проводиться конкурс на призначення на посади, зокрема, начальника та спеціалістів фінансового управління та інших відділів. Чи може особа, яка виконує повноваження по тимчасовому трудовому договору або перебуває на стажуванні, затверджувати бюджетну програму чи бути її виконавцем? (Житомирська обл.)

Перш за все слід чітко розуміти, що відповідальним виконавцем програми є юридична особа, а не працівник.

Так, згідно з п. 1.1 п. 1 Інструкції про статус та особливості участі у бюджетному процесі відповідальних виконавців бюджетних програм місцевих бюджетів, затвердженої наказом Мінфіну від 26.08.2014 р. № 836, відповідальний виконавець безпосередньо забезпечує та/або координує виконання однієї чи ряду бюджетних програм у системі головного розпорядника, є юридичною особою, має окремий рахунок та бухгалтерський баланс.

Відповідальними виконавцями можуть бути:

— головний розпорядник — за бюджетними програмами, виконання яких забезпечується його апаратом;

— розпорядники коштів місцевого бюджету нижчого рівня, які відповідають за виконання бюджетних програм у системі головного розпорядника.

За бюджетними програмами, які поділяються на підпрограми, відповідальним виконавцем є головний розпорядник, якому у рішенні про місцевий бюджет встановлюються бюджетні призначення. Відповідальні виконавці у розрізі підпрограм бюджетної програми не визначаються.

Відповідального виконавця визначає головний розпорядник за письмовим погодженням з відповідним місцевим фінансовим органом у процесі формування проекту бюджету на наступний рік.

Так, наприклад, якщо затверджується певна програма по освіті і створено управління освіти як юридичну особу, то саме це управління доцільно визначити відповідальним виконавцем такої бюджетної програми.

Тепер що стосується затвердження бюджетних програм.

Документом, що визначає мету, завдання, відповідальних виконавців, результативні показники та інші характеристики бюджетної програми місцевого бюджету відповідно до бюджетного призначення, встановленого рішенням про місцевий бюджет, є паспорт бюджетної програми.

Саме цей паспорт підлягає затвердженню.

Так, згідно із п. 1.6 Правил складання паспортів бюджетних програм місцевих бюджетів та звітів про їх виконання, затверджених наказом Мінфіну від 26.08.2014 р. № 836, паспорти бюджетних програм головного розпорядника затверджуються спільним наказом головного розпорядника та фіноргану в трьох примірниках протягом 45 днів від дня набрання чинності рішенням про місцевий бюджет.

При цьому звернемо увагу на те, що згідно із п.п. 36 п. 1 ст. 2 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI сільський, селищний, міський голова забезпечує виконання функцій місцевого фінансового органу, якщо такий орган не створено.