30.01.2017

Встановлюємо «вислужну» надбавку інструктору з лікувальної фізкультури

До міської лікарні на посаду інструктора з лікувальної фізкультури приймається фахівець, який має стаж роботи на зазначеній посаді більше 10 років. Чи має цей працівник право на встановлення надбавки за вислугу років? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Порядок виплати надбавки за вислугу років медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я затверджений постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418).

Згідно з п. 1 цього Порядку його дія поширюється на лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Розмір надбавки за вислугу років залежить від стажу роботи (п. 2 Порядку № 1418):

Стаж роботи

Розмір надбавки, %

Понад 3 роки

10

Понад 10 років

20

Понад 20 років

30

Періоди роботи, що включаються до стажу роботи, який дає право на встановлення «вислужної» надбавки, можна знайти у п. 4 Порядку № 1418. Зокрема, до «надбавочного» стажу включається час роботи у державних та комунальних закладах охорони здоров’я України, СРСР і союзних республік СРСР на посадах, визначених у п. 3 Порядку № 1418. До таких посад належать:

— керівники закладів охорони здоров’я, їх заступники з числа лікарів;

— заступники головного лікаря з медсестринства;

— керівники структурних підрозділів з числа лікарів, провізорів і фармацевтів;

— головні медичні сестри;

— лікарі усіх спеціальностей;

професіонали з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, керівники фармацевтичних (аптечних) закладів, їх заступники;

фахівці з базовою вищою та неповною вищою медичною і фармацевтичною освітою усіх спеціальностей та помічники ентомолога.

Отже, як бачимо, у вищенаведеному переліку зазначені як конкретні посади, так і професіональні групи (категорії), зокрема, фахівці з базовою вищою та неповною вищою медичною освітою. Зауважимо, що такі фахівці призначаються на посади середнього медичного персоналу у закладах охорони здоров’я згідно з вимогами наказу МОЗ «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» від 25.12.92 р. № 195 (далі — Перелік № 195).

Так, згідно із цим Переліком посаду інструктора з лікувальної фізкультури може обіймати фахівець з фізкультурною освітою після закінчення середнього спеціального навчального закладу чи вищого навчального закладу зі строком навчання 4 та більше років.

Але тут слід зауважити, що Класифікатором професій (ДК 003:2010) і Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 78. Охорона здоров’я), затвердженим наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117, не передбачено посади інструктора з лікувальної фізкультури. Замість цього зазначені нормативні документи містять посаду «сестра медична з лікувальної фізкультури». Тому у штатному розписі медичного закладу має бути саме ця посада, а не посада інструктора з лікувальної фізкультури.

Отже, у ситуації, що розглядається, для того, щоб працівник здобув право на отримання «вислужної» надбавки, потрібно його прийняти на посаду сестри медичної з лікувальної фізкультури. При цьому період його роботи на посаді інструктора з лікувальної фізкультури зараховується до «надбавочного» стажу згідно з Переліком № 195.