10.07.2017

Питання обслуговування міського бюджету в банку

Міська рада міста обласного значення прийняла рішення про обслуговування коштів бюджету розвитку в банку. З екологічного фонду обласного бюджету міському бюджету виділена субвенція на реконструкцію об’єктів міста. Казначейство відмовляється переказувати ці кошти на рахунок бюджету, відкритий у банку. Чи правомірні їх дії?

Відповідно до ч. 2 ст. 78 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) в установах банків державного сектору можуть обслуговуватися кошти місцевих бюджетів в частині бюджету розвитку та власних надходжень бюджетних установ.

Бюджет розвитку є складовою частиною спеціального фонду ( п. 1 ч. 1 ст. 691 БКУ). Усі інші кошти загального та спеціального фондів обслуговуються органами Казначейства.

Згідно із ч. 1 ст. 691 БКУ до надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів належать:

— субвенції, що надаються іншими бюджетами за рахунок конкретно визначених надходжень спеціального фонду таких бюджетів (п. 9);

— екологічний податок (п. 41).

У вашому випадку обласний бюджет надав субвенцію міському бюджету за рахунок коштів екологічного фонду, джерелом наповнення якого є екологічний податок у частині, що зараховується до обласного бюджету (55 %).

Отже, ураховуючи, що субвенція надана за рахунок конкретного джерела доходів спеціального фонду обласного бюджету, такі кошти не можуть бути перераховані на рахунок бюджету, відкритий у банку. Тож Казначейство у цьому випадку має рацію.