24.07.2017

Упорядкування кладовища

Підкажіть, будь-ласка, чи має право сільська рада придбати бетонний паркан на кладовище за рахунок бюджету розвитку? Який КПК та КЕКВ видатків використовувати? (запитання з форуму редакції: budget.factor.ua)

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280) до компетенції сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів належить питання:

— затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць та цільових програм (п. 22 ч. 1 ст. 26 Закону № 280);

— встановлення відповідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку (п. 44 ч. 1 ст. 26 Закону № 280);

— забезпечення утримання в належному стані кладовищ, інших місць поховання та їх охорони (п.п. 11 п. «а» ст. 30 Закону № 280).

Згідно із ст. 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки на фінансування:

— програм, які затверджені відповідною місцевою радою (п. 21 ч. 1);

— місцевих програм розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою населених пунктів (п. 5 ч. 1).

Отже, сільська рада може затвердити відповідну програму, наприклад, з благоустрою населеного пункту, та передбачити в бюджеті кошти на її виконання.

У цьому випадку видатки слід планувати за ТПКВКМБ 6060 «Благоустрій міст, сіл, селищ» та за відповідними КЕКВ, з урахуванням економічної характеристики (сутності) видатків, які будуть здійснюватися.

Якщо це будуть капітальні видатки, то вони повинні фінансуватися за рахунок коштів бюджету розвитку, поточні видатки — за рахунок коштів загального фонду.