24.07.2017

Питання наповнення місцевих бюджетів

Міська рада опікується наповненням місцевого бюджету. Який відсоток єдиного податку належить зарахуванню до місцевого бюджету? Є інформація, що раніше було 100 %, а тепер 86 %. Який відсоток акцизного податку підлягає зарахуванню до місцевого бюджету? (Запорізька обл.)

Джерела формування дохідної частини відповідних місцевих бюджетів визначено Бюджетним кодексом України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ), зокрема:

1) склад доходів загального фонду:

— для бюджетів міст обласного значення, міста Києва, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад — ст. 64 БКУ;

— для обласних бюджетів — ст. 66 БКУ;

— для бюджетів міст районного значення, сільських, селищних бюджетів — ст. 69 БКУ;

2) доходи спеціального фонду — ст. 691 БКУ;

3) доходи бюджету розвитку — ч. 1 ст. 71 БКУ.

Відповідно до п. 20 ч. 1 ст. 66 та п. 7 ч. 1 ст. 69 БКУ єдиний податок у повному обсязі зараховується до бюджетів місцевого самоврядування, тобто до сільських, селищних, міських (міст обласного та районного значення) бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад ( п. 2 ч. 1 ст. 2 БКУ).

Також до цих бюджетів у повному обсязі зараховується акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів ( п. 16 ч. 1 ст. 66 та п. 203 ч. 1 ст. 69 БКУ). З 2017 року це акцизний податок у частині роздрібної торгівлі тютюновими виробами, алкогольними напоями та пивом.

Крім цього, згідно із п. 43 Прикінцевих та перехідних положень БКУ у 2017 році до бюджетів місцевого самоврядування автоматично, у порядку, визначеному Кабміном, зараховується 13,44 % акцизного податку з виробленого в Україні пального та 13,44 % акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального, але не менше обсягу нарахувань у 2016 році акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального:

1) у першому півріччі 2017 року — пропорційно до частки нарахувань за даними декларацій сум акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального за 2016 рік на відповідній території у загальному обсязі таких нарахувань за 2016 рік загалом по Україні;

2) у другому півріччі 2017 року — пропорційно до обсягу реалізованого суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального на відповідній території за перше півріччя 2017 року в загальному обсязі такого реалізованого пального загалом по Україні за перше півріччя 2017 року.

Порядок зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до бюджетів місцевого самоврядування затверджено постановою КМУ «Деякі питання зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до бюджетів місцевого самоврядування» від 08.02.2017 р. № 96.

Цією ж постановою затверджено частки для зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального у першому півріччі 2017 року для кожного бюджету місцевого самоврядування.

Відповідні частки для зарахування частини акцизного податку у другому півріччі будуть визначені Мінфіном на підставі інформації, наданої (до 10 липня 2017 р.) Державною фіскальною службою з урахуванням даних реєстраторів розрахункових операцій про обсяг реалізованого за перше півріччя 2017 р. суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального у розрізі адміністративно-територіальних одиниць.