13.03.2017

Виділення коштів сільрадою комунальному підприємству

Комунальному підприємству (аварійно-рятувальна служба) рішенням сесії сільради (засновник) на 2017 рік виділено допомогу за КЕКВ 2610. За помісячним планом асигнувань комунальному підприємству в січні повинна бути виділена певна сума. Сільрада не дає фінансування в січні, посилаючись на те, що підприємство ще не здало їм у бухгалтерію свій баланс за 2016 рік. Пояснюють це тим, що фінансування йде за «збитковою програмою», і тому вони повинні бачити збиток у звітності підприємства. Якщо у підприємства буде прибуток, то фінансування не буде. Чи має право (або обов’язок) сільрада профінансувати підприємство у січні без цього звіту та без прив’язки до його прибутковості або збитковості з огляду на те, що воно виконує одну з функцій цивільної оборони і сільрада зобов’язана виділяти фіндопомогу?

Насамперед зазначимо, що місцева рада не зобов’язана виділяти фінансову допомогу комунальному підприємству.

Повноваження з управління майном, що належить до комунальної власності відповідної територіальної громади, визначені ст. 29 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (ср. ). У рамках їх виконання місцева рада може прийняти рішення і передбачити (виключно за наявності відповідної програми, затвердженої сільською радою) в бюджеті кошти на:

— поповнення статутного капіталу комунального підприємства, тобто на розвиток підприємства (за рахунок коштів бюджету розвитку) ( п. 3 ч. 2 ст. 71 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ));

— надання фінансової допомоги комунальному підприємству з метою покращення фінансового стану підприємства (за рахунок коштів загального фонду) ( п. 14 ч. 1 ст. 91 БКУ).

Також комунальне підприємство може отримувати кошти на реалізацію окремих заходів у рамках виконання цільових програм, затверджених відповідною місцевою радою ( п. 21 ч. 1 ст. 91 БКУ).

У цьому випадку комунальному підприємству передбачено кошти на виконання заходів з організації рятування на водах. При цьому має бути затверджена програма, в якій визначено перелік заходів, що реалізовуватимуться, порядок та умови оплати видатків. Зазначене і необхідно враховувати при фінансуванні видатків.