20.03.2017

Чи бути у штаті медзакладу посаді «фахівець з економічних питань»

У закладі охорони здоров’я виникла потреба ввести до штату посаду «фахівець з економічних питань». Але Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 78 «Охорона здоров’я»), затверджений наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117, не містить вимог щодо такої посади. У зв’язку з цим виникає запитання: чи можливо взагалі ввести до штату медзакладу зазначену посаду, і якщо можливо, то якими кваліфікаційними вимогами керуватись при її введенні?

Нагадаємо, що з 02.09.2016 р. втратив чинність наказ МОЗ «Про примірні штатні нормативи закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33. А це означає, що з цієї дати керівникам закладів охорони здоров’я та їх власникам (головним розпорядникам коштів) надано значну автономію у прийнятті рішень щодо формування та затвердження штатних розписів цих закладів.

Але не слід забувати, що до штатного розпису медзакладу допустимо вводити посади з найменуваннями, які передбачені Класифікатором професій ДК 003:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327 (далі — Класифікатор професій). При цьому важливим є те, що для введених посад мають бути визначені тарифні розряди та інші оплатні моменти згідно з Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Так, згідно з п.п. 2.2.21 цих Умов інженерам всіх спеціальностей, бухгалтеру (з дипломом спеціаліста), бухгалтеру-ревізору, економісту, програмісту, юрисконсульту, художнику-окопротезисту, редактору та іншим професіоналам встановлюються такі тарифні розряди:

— провідним — 10-й;

— першої кваліфікаційної категорії — 9-й;

— другої кваліфікаційної категорії — 8-й;

— без категорії — 7-й.

Як бачимо, серед вищенаведеного переліку є як конкретні посади (бухгалтер, економіст), так і категорія «професіонали».

У зв’язку з цим досить логічно виникає наступне запитання: чи можна до зазначеної професійної групи віднести фахівця з економічних питань і які кваліфікаційні вимоги передбачені для цієї посади? Перш ніж відповісти на нього, зауважимо, що у своєму запитанні читач робить посилання на Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 78 «Охорона здоров’я»), затверджений наказом МОЗ України від 29.03.2002 р. № 117 (ср. ). Але відразу зазначимо, що цим нормативним документом встановлюються кваліфвимоги виключно для медичних працівників. А посада, що розглядається, не віднесена до медичних. Тому відповідь на вищенаведене запитання слід шукати в інших джерелах.

Звернемося до вищезгаданого Класифікатора професій. Зокрема, розділ 2 «Професіонали» Класифікатора професій не містить такої професійної назви роботи, як фахівець з економічних питань. Натомість у ньому є професії: консультанта з економічних питань (код КП «2441.2»), оглядача з економічних питань (код КП «2441.2») та економіста (код КП «2122.2»). Тобто до штатного розпису можна ввести одну із зазначених посад.

Разом з тим при введенні до штатного розпису закладу охорони здоров’я посади, яка передбачена Класифікатором професій, слід, як уже зазначалося вище, керуватися нормами Умов № 308/519. Оскільки зазначеними Умовами передбачено лише посаду економіста, правильно буде все ж таки ввести до штату саме цю посаду, а не консультанта з економічних питань чи оглядача з економічних питань.

Що стосується питання встановлення кваліфікаційних вимог для зазначеної посади, то тут слід застосовувати кваліфвимоги, які передбачені Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженим наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336).

Розділ «Професіонали» цього Довідника не містить посади «фахівець з економічних питань», проте у п. 5 цього розділу є посада «економіст».

Для осіб, які обіймають цю посаду, установлюються наступні кваліфікаційні вимоги:

провідний економіст: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); стаж роботи за професією економіста I категорії — не менше 2 років;

економіст I категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра — без вимог до стажу роботи, спеціаліста — стаж роботи за професією економіста II категорії — не менше 2 років;

економіст II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст); стаж роботи за професією економіста — не менше 1 року;

економіст: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

Підсумуємо: при розгляді питання введення до штату медзакладу нової немедичної посади слід використовувати найменування професій, які передбачені Класифікатором професій, та кваліфвимоги, які містить Довідник № 336 або інші галузеві довідники. При цьому посаду можна ввести в штатний розпис установи за умови, що для неї Умовами № 308/519 визначені посадовий оклад та інші оплатні моменти.