27.03.2017

Чи можна покласти матеріальну відповідальність на технічного працівника

У штаті клубу лише дві посади: завідувач клубу — 1 ставка та технічний працівник — 0,5 ставки. Сільський клуб підпорядковується сільській раді. Чи можна покласти матеріальну відповідальність на технічного працівника сільського клубу при звільненні матеріально відповідальної особи — завідувача клубу?

Перш за все нагадаємо, що згідно з розд. ІІІ Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку запасів суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11, запаси суб’єкта державного сектору обліковуються за місцем їх відповідального зберігання (перебування) та в бухгалтерській службі.

Приймання, зберігання, відпуск та облік запасів у місцях їх зберігання здійснює матеріально відповідальна особа.

Посадові особи, які відповідають за збереження запасів, призначаються наказом керівника суб’єкта державного сектору. З ними укладається письмовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

Аналогічна ситуація і з основними засобами.

Так, відповідно до п. 2 розд. ІІ Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11, за місцем зберігання всі основні засоби перебувають на відповідальному зберіганні у матеріально відповідальних осіб, які призначаються наказом керівника суб’єкта державного сектору.

З посадовими особами, які відповідають за збереження основних засобів, укладається письмовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

Тепер давайте звернемося до Переліку посад і робіт, що заміщуються або виконуються працівниками, з якими підприємством, установою, організацією можуть укладатися письмові договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення збереження цінностей, які були передані їм для зберігання, обробки, продажу (відпуску), перевезень або застосування в процесі виробництва, а також Типового договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, затверджених постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріатом ВЦРПС від 28.12.77 р. № 447/24.

Посада технічного працівника цим Переліком не передбачена.

Але водночас, як ми зазначали вище, товарно-матеріальні цінності обов’язково мають бути на відповідальному зберіганні.

Тож враховуючи це, а також той факт, що інших працівників у сільському клубі взагалі немає, вважаємо можливим покласти матеріальну відповідальність на технічного працівника у цьому випадку.