15.05.2017

Питання виплати матеріальної допомоги дітям-сиротам — випускникам ПТНЗ

Сирота — учень ПТНЗ (ІІІ рівень атестації) в листопаді 2016 року був відрахований на останньому курсі навчання через те, що самостійно залишив навчання. Під час навчання йому було видано посвідчення маляра ІІ розряду і штукатура IV розряду. У квітні 2017 року він влаштувався на роботу на посаду прибиральника територій, після чого надав до бухгалтерії ПТНЗ всі необхідні документи для отримання матеріальної допомоги при працевлаштуванні згідно з постановою КМУ від 05.04.94 р. № 226. Чи має він право на отримання такого виду матеріальної допомоги?

Відповідно до п.п. 4 п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 (далі — постанова № 226) учням, студентам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учням, студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, що навчалися або виховувалися в навчально-виховних та вищих навчальних закладах і перебували на повному державному утриманні, при їхньому працевлаштуванні видається одяг, взуття, м’який інвентар і обладнання на суму не менш як 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також одноразова грошова допомога в розмірі 6 прожиткових мінімумів. За бажанням таким випускникам навчальних закладів може бути виплачена грошова компенсація в розмірі, необхідному для придбання одягу і взуття.

Тобто одноразова грошова допомога в розмірі 6 прожиткових мінімумів виплачується випускникам навчальних закладів.

Враховуючи, що державний бюджет формується на відповідний рік (ст. 95 і 96 Конституції України), виплата грошової допомоги випускникам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, здійснюється до кінця поточного фінансового року.

Відрахованим особам така допомога не виплачується.

Сирота у вересні 2015 року була зарахованадо ПТНЗ (ІІІ рівень атестації) на 3 роки навчання.

У лютому 2017 року (на 2 курсі) вона була відрахована за власним бажанням у зв’язку з важкою вагітністю. При цьому вона вже має двох дітей у віці до 3 років.

Під час навчання їй було видано посвідчення «Муляр ІV розряду».

Чи має право така сирота на отримання матеріальної допомоги при працевлаштуванні згідно з постановою № 226?

(запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Відповідно до п.п. 4 п. 13 постанови № 226 при працевлаштуванні випускники з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебували на повному державному утриманні, забезпечуються, зокрема, одноразовою грошовою допомогою в розмірі 6 прожиткових мінімумів.

Виплата здійснюється навчальним закладом до кінця фінансового року на підставі заяви, копії паспорта та трудової книжки, а також довідки про працевлаштування.

Враховуючи те, що ця сирота не закінчила ПТНЗ та не є випускницею, правові підстави для виплати їй такої допомоги відсутні.

Сирота — учень ПТНЗ (ІІІ рівень атестації), закінчив навчання, пішов на військову службу за контрактом.

Чи має він право на отримання матеріальної допомоги при працевлаштуванні згідно з постановою № 226?

(запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Відповідно до абз. 2 п. 1 ст. 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 р. № 2011-XII час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Види військової служби встановлені ст. 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII (ср. ). Військова служба за контрактом осіб рядового складу є одним із видів військової служби.

Враховуючи зазначене вище, випускник з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, який проходить військову службу за контрактом осіб рядового складу, має право на виплату одноразової грошової допомоги по працевлаштуванню. Підставою для виплати такої допомоги є заява, копія паспорта, довідка про проходження військової служби за контрактом.