22.05.2017

Інформаційна сторінка

«Трудові» перевірки по-новому

16.05.2017 р. набули чинності Порядок здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю і Порядок здійснення державного нагляду за дотриманням законодавства про працю, затверджені постановою КМУ «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України і статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 26.04.2017 р. № 295.

Державний контроль за дотриманням законодавства про працю здійснюватиметься у формі проведення інспекційних візитів і невиїзних інспекцій інспекторами праці. Контроль торкнеться юридичних і фізичних осіб, які використовують найману працю.

Контроль здійснюватимуть інспектори праці:

— Держпраці та її територіальних органів;

— виконавчих органів міських рад міст обласного значення і сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад (з питань своєчасної і в повному обсязі оплати праці, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин).

Тривалість інспекційного візиту, невиїзної інспекції не може перевищувати 10 робочих днів, а для суб’єктів мікропідприємництва і малого підприємництва — 2 робочі дні.

Основною метою державного нагляду є виявлення порушень і недоліків при здійсненні виконавчими органами міських рад міст обласного значення, сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і центральними органами виконавчої влади (об’єкт нагляду) своїх повноважень у сфері контролю за дотриманням законодавства про працю.

Державний нагляд здійснюється шляхом витребування, збору й аналізу інформації, необхідної для підготовки висновків про стан дотримання об’єктом нагляду законодавства про працю, або шляхом проведення перевірки об’єкта нагляду з виїздом за його місцезнаходженням. Держнагляд здійснюватимуть посадові особи Держпраці та її територіальних органів.

Військова служба & стаж роботи для надбавки за вислугу років

Мінсоцполітики у листі від 10.04.2017 р. № 1104/0/101-17/281 надало роз’яснення щодо зарахування до стажу роботи для встановлення надбавки за вислугу років періоду роботи на посаді помічника начальника відділення у військкоматі.

Так, постановою КМУ від 20.12.93 р. № 1049 затверджено Положення про порядок і умови виплати щомісячної надбавки за вислугу років працівникам органів виконавчої влади та інших державних органів (далі — Положення). Це Положення не поширюється, зокрема, на військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ, для яких установлено інші умови і порядок виплати надбавок за вислугу років.

Проте, згідно з п. 4 Положення до стажу роботи, який дає право на одержання надбавки за вислугу років, включається, зокрема, час військової служби у Збройних Силах та інших військових формуваннях.

Студент на практиці: особливості оформлення

Про особливості оформлення студентів вищих навчальних закладів, які проходять практику, повідомило ГУ Держпраці у Львівській області (http://lviv.dsp.gov.ua).

Так, на час проходження практики її база може зарахувати студента-практиканта на штатну посаду за таких умов:

— штатна посада має бути вакантною;

— робота повинна вiдповiдати вимогам програми практики;

— на загальнопрофесійну пiдготовку за програмою практиики вiдводиться не менше 50 % часу.

У цьому випадку зi студентом повиннi укласти строковий трудовий договiр, згiдно з яким йому нараховуватиметься заробiтна плата, яка, вiдповiдно, оподатковуватиметься податком з доходiв фiзичних осiб та страховими внесками.

Також фахівці Держпраці нагадали, що основними нормативно-правовими актами, якi визначають порядок проходження практики студентами вищих навчальних закладів, є Закони України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII та «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII, а також Положення про проведення практики студентiв вищих навчальних закладiв України, затверджене наказом МОН від 08.04.93 р. № 93.

Чим загрожує ненадання щорічної відпустки

Юридичний відділ ЦК Профспілки працівників освіти і науки України звернув увагу на відповідальність роботодавця за ненадання щорічної відпустки працівникам (https://pon.org.ua).

Так, порядок і умови надання щорічних відпусток регулюються ст. 79 КЗпП і ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР. Згідно з нормами цих законодавчих актів надання відпустки є обов’язком роботодавця, а також забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом 2 років поспіль.

Законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається працівником право на щорічні відпустки, та немає заборони надавати щорічні відпустки в разі їх невикористання.

Якщо працівник через певні причини не скористався своїм правом на таку відпустку за попередні роки, то він має право їх використати.

Ненадання працівнику щорічних відпусток є порушенням законодавства про працю, за що передбачена фінансова відповідальність згідно з абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП у розмірі мінімальної заробітної плати (3200 грн.).

Штрафи накладаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю (Держпраці), та виконуються органами державної виконавчої служби.