22.05.2017

Надання субвенції на потреби освітніх закладів

Чи можлива передача коштів у вигляді субвенції з міського бюджету (місто районного значення) до районного бюджету для проведення ремонту, заміни вікон, забезпечення харчуванням учнів 1 — 4 класів непільгової категорії, оплату комунальних послуг освітніх закладів, які утримуються за рахунок районного бюджету (у тому числі освітньої субвенції), але розташовані на території міської ради? Чи буде вважатися в такому випадку передача субвенції видатками на утримання бюджетних установ одночасно з різних бюджетів?

У бюджеті міста районного значення (як і у сільському чи селищному бюджеті) може передбачатися субвенція районному бюджету для здійснення видатків з утримання освітніх закладів, які фінансуються з районного бюджету, у тому числі за рахунок освітньої субвенції.

Така субвенція повинна відображатися за ТПКВКМБ 8800 «Інші субвенції» та КЕКВ 2620 «Поточні трансферти органам державного управління інших рівнів» — для поточних видатків і КЕКВ 3220 «Капітальні трансферти органам державного управління інших рівнів» — для капітальних видатків.

Відповідно до ст. 101 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI умови надання субвенцій визначаються відповідним договором сторін.

Що стосується фінансування, то в такому випадку це не вважатиметься фінансуванням з двох бюджетів, оскільки кошти на утримання закладу у вигляді трансферту будуть передані районному бюджету і фінансування закладу здійснюватиметься з одного бюджету — районного.

Тобто рішенням сесії районної ради кошти будуть передбачені відповідному головному розпоряднику коштів районного бюджету — у вашому випадку відділу освіти райдержадміністрації, який відповідає за фінансування освітніх закладів.