22.05.2017

Виділення коштів на потреби дитячого садка

Сільська рада у 2015 році передала дитячі садки на утримання з районного бюджету. Тепер відділ освіти постійно прохає виділити кошти із сільського бюджету та закупити посуд, будівельні матеріали тощо для цих садків. Як сільраді правильно вчинити в такій ситуації: самим придбати необхідні матеріальні цінності для дитсадків та передати їм у користування чи надати субвенцію районному бюджету?

У сільському бюджеті може передбачатися субвенція районному бюджету для здійснення видатків з утримання закладів, які фінансуються з районного бюджету, але фактично надають послуги усім жителям громади.

Така субвенція повинна відображатися за ТПКВКМБ 8800 «Інші субвенції» та КЕКВ 2620 «Поточні трансферти органам державного управління інших рівнів» — для поточних видатків і КЕКВ 3220 «Капітальні трансферти органам державного управління інших рівнів» — для капітальних видатків.

Відповідно до ст. 101 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI умови надання субвенцій визначаються відповідним договором сторін.

Тобто кошти сільського бюджету слід передати районному бюджету і видатки на придбання матеріалів та обладнання для дошкільних навчальних закладів проведе відповідний головний розпорядник коштів районного бюджету.