06.11.2017

Тарифний розряд бухгалтера ДЮСШ: «вересневе» підвищення не для всіх

У липні 2017 року на посаду бухгалтера дитячо-юнацької спортивної школи (ДЮСШ) прийняли працівницю з дипломом молодшого спеціаліста і досвідом роботи касиром 1,5 року. Їй був установлений 7-й тарифний розряд. Чи правильно встановлений тарифний розряд і чи потрібно його підвищувати з 01.09.2017 р. відповідно до наказу Мінсім’ямолодьспорту від 31.08.2017 р. № 3659?

Відразу порадуємо: тарифний розряд установлений правильно. Пояснимо чому.

Для цього звернемося до норм наказу Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097). Схема тарифних розрядів посад спеціалістів, керівників структурних підрозділів і службовців спортивних закладів (у тому числі ДЮСШ) наведена в додатку 13 до наказу № 2097. Згідно з розділом «спеціалісти» цієї схеми спеціалістові без категорії встановлюють 7-й тарифний розряд за ЄТС.

Про те, що бухгалтер належить до професійної групи «спеціалісти», нам говорить Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників «Випуск 1. Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затверджений наказом Мінсоцполітики від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336). Для осіб, що обіймають цю посаду, встановлюються такі кваліфікаційні вимоги:

бухгалтер I категорії: середня професійна освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст); стаж роботи за професією бухгалтера II категорії — не менше 1 року;

бухгалтер II категорії: середня професійна освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст); стаж роботи за професією бухгалтера — не менше 1 року;

бухгалтер: середня професійна освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст) для бакалавра — без вимог до стажу роботи, молодшого спеціаліста — стаж роботи на посаді технічного службовця в галузях фінансової діяльності, роботи з базами даних, статистики, бухгалтерського обліку — не менше 1 року.

Якщо уважно переглянути вказані вимоги, то стане зрозуміло, що для присвоєння хоча б II кваліфікаційної категорії бухгалтерові необхідно мати стаж роботи за професією не менше 1 року. У цій ситуації працівник не мав такого стажу (у нього був лише стаж на посаді касира), тому його прийняли на роботу як спеціаліста без категорії і присвоїли йому 7-й тарифний розряд. Це відповідає чинним нормам наказу № 2097 і Довідника № 336, отже, тарифний розряд установлений правильно.

Тепер щодо підвищення тарифного розряду з 01.09.2017 р. Першовересневе підвищення тарифних розрядів на 2 позиції торкнулося окремих працівників закладів фізкультури і спорту. Так, спочатку постановою КМУ від 12.07.2017 р. № 506 були внесені відповідні зміни в розд. VI додатка 2 до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (ср. ). Пізніше Мінсім’ямолодьспорту своїм наказом від 31.08.2017 р. № 3659 (див. «Про внесення змін у додатки до наказу Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту від 23 вересня 2005 року № 2097» в цьому номері газети) внесло зміни в наказ № 2097, згідно з якими оклади працівників спортивних закладів, указаних у додатках 6 — 12 до цього наказу, були підвищені на 2 тарифні розряди.

Відповідно на працівників, зазначених у додатку 13 до наказу № 2097, таке підвищення не поширюється. Тому в бухгалтера ДЮСШ без категорії залишається 7-й тарифний розряд. Але надалі він може бути підвищений. Адже, відпрацювавши на посаді бухгалтера не менше 1 року, спеціаліст може отримати II кваліфікаційну категорію і відповідний їй 8-й тарифний розряд.

Так, згідно з п. 10 Загальних положень Довідника № 366 кваліфікаційні категорії підвищуються, передусім, тим працівникам, які успішно виконують посадові завдання й обов’язки, творчо і сумлінно ставляться до службових доручень і вимог посадових інструкцій. Присвоєння і підвищення кваліфікаційних категорій працівникам здійснюють комісії з проведення кваліфікаційної атестації. Але для цього необхідно, щоб спортивний заклад дійсно потребував такого фахівця. У такому разі для його переведення на нову посаду необхідно буде внести зміни в штатний розпис і потурбуватися про збільшення фонду оплати праці на зарплату зазначеного працівника.