13.11.2017

Працювати у відділі кадрів вишу радий — установіть мені оклад

Заклад вищої освіти (ЗВО) IV рівня акредитації приймає на роботу старшого інспектора відділу кадрів. Який тарифний розряд слід установити такому працівникові? Які нормативно-правові документи це регулюють?

Не знаєте, як установити оклад старшому інспекторові відділу кадрів ЗВО? Не засмучуйтеся. Ми підкажемо вам, що потрібно робити.

Згідно з Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженим наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336), посада старшого інспектора по кадрах належить до розділу «спеціалісти». Тут же встановлені кваліфікаційні вимоги для цієї посади: середня професійна освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст), стаж роботи за професією інспектора по кадрах — не менше 1 року.

Для спеціалістів додаток № 11 до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) установлює 7 — 9 тарифні розряди залежно від кваліфікаційної категорії (I, II категорії і без категорії).

Але в цьому випадку потрібно звернути увагу на інший рядок (посаду) в таблиці цього додатка. А саме — «старший інспектор». Такому працівникові посадовий оклад установлюють згідно з 5 — 6 тарифним розрядом за ЄТС. При цьому його конкретний розмір (у діапазоні 5 — 6) визначає керівник закладу освіти в межах затвердженого фонду оплати праці (п. 2 наказу № 557).

Це підтверджує і фахівець Держінспекції з праці, зазначаючи, що в цьому випадку можна дотримуватися позиції Мінсім’їмолодьспорту, викладеної в листі від 12.11.2013 р. № Т-520/5.5: для працівників зі складною назвою посади тарифні розряди потрібно визначати відповідно до першої частини такої назви (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2013, № 47, с. 17). Тобто старшому інспекторові по кадрах установлювати тарифний розряд, призначений для старшого інспектора.

Зверніть увагу: що рівень акредитації ЗВО у цьому випадку не має значення, на відміну, наприклад, від старшого лаборанта, якому у ЗВО I — II рівня акредитації встановлять 5 розряд, а III — IV рівня акредитації — 6 розряд.