13.11.2017

«Гірське» підвищення окладів: «зверху» або «всередині» мінзарплати

Установа розташована в населеному пункті, який має статус гірського. Його працівникам належить підвищення посадового окладу в розмірі 25 %. Чи потрібно включати цю виплату в мінімальну зарплату чи ж її слід нараховувати «зверху»?

Нагадаємо, що завдяки Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 р № 1774-VIII з 01.01.2017 р. змінено поняття «мінімальна заробітна плата» (далі — МЗП). Відтепер — це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Отже, це не «голий» оклад без доплат і надбавок, як було раніше, а загальна сума нарахувань за повністю відпрацьований місяць.

У свою чергу, працівникам бюджетних установ залежно від сфери діяльності, крім різноманітних надбавок і доплат, належить також підвищення окладів. Одним з них є підвищення тарифних ставок і посадових окладів за роботу в установах, організаціях, розміщених у населених пунктах зі статусом гірських. Зазначене підвищення складає 25 % окладу (тарифної ставки) і передбачено постановою КМУ «Про умови оплати праці осіб, які працюють в гірських районах» від 11.08.95 р. № 648. Перелік таких населених пунктів затверджений постановою КМУ від 11.08.95 р. № 647.

Питання про включення / не включення «гірського» підвищення в МЗП не з нових. Фахівці Мінсоцполітики неодноразово зазначали, що ч. 2 ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. 108/95-ВР установлений вичерпний перелік виплат, які не включаються в МЗП працівника. Це — доплати за роботу в несприятливих умовах праці і підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний і надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат. Такі виплати повинні виплачуватися понад розмір МЗП (на сьогодні — 3200 грн.).

Зверніть увагу, що говорячи про нарахування «зверху» МЗП, ідеться про конкретні доплати (наприклад, за роботу в несприятливих умовах праці і підвищеного ризику для здоров’я), а ось аналогічні «бонуси», але у вигляді підвищень окладів (наприклад, у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці), потрібно включати в МЗП. Відповідно, у цьому контексті не можна прирівнювати підвищення окладів до доплат. Це підтверджують і фахівці Мінсоцполітики в листі від 14.02.2017 р. № 344/0 /101-17/281 (на прикладі виплат медпрацівникам). На їхню думку, підвищення посадових окладів є елементом формування нового посадового окладу (тарифної ставки) з підвищенням, розмір якого встановлюється працівникові в штатному розписі і на який нараховуються інші додаткові виплати: доплати, надбавки тощо.

Більше того, у листі від 17.02.2017 р. № 391/0/101-17/282 представники «працезарплатного» відомства прямо вказали, що «гірське» підвищення окладу (разом із низкою інших виплат) потрібно включати в зарплату при розрахунку її мінімального розміру. Отже, позиція Мінсоцполітики в цьому питанні однозначна, і ми її поділяємо (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 8, с. 16).