27.11.2017

Навчальна відпустка в період закінчення дії строкового трудового договору

З працівницею укладений строковий трудовий договір, строк якого спливає 30.11.2017 р. Вона принесла заяву і довідку-виклик про надання їй додаткової оплачуваної навчальної відпустки для здачі сесії у виші тривалістю 20 календарних днів з 22.11.2017 р. по 11.12.2017 р. Чи можна в цьому випадку надати навчальну відпустку повної тривалості, адже частина цієї відпустки виходить за межі дії строкового трудового договору?

У разі якщо трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк, з працівником укладають строковий трудовий договір. Відразу після закінчення строку, обумовленого договором, такого працівника звільняють з роботи. Але в цій ситуації не все так просто. Для того щоб зрозуміти, як тут слід вчинити роботодавцеві, звернемося до норм КЗпП і Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Так, ч. 2 ст. 3 цього Закону говорить про те, що в разі звільнення працівника у зв’язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися і тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У цьому випадку дія трудового договору подовжується до закінчення відпустки. Зверніть увагу: вид відпустки в цьому випадку не конкретизований, а це означає, що цю норму можна застосувати і до додаткової навчальної відпустки.

Ще один важливий момент! У цій нормі передбачена можливість надання за бажанням працівника невикористаної відпустки при його звільненні у зв’язку із закінченням строку трудового договору, а не обов’язок роботодавця.

Отже, якщо працівник звертається до роботодавця із заявою на навчальну відпустку з подальшим припиненням строкового трудового договору і тривалість цієї відпустки (повністю або частково) перевищує строк дії трудового договору, то керівник установи може як надати згоду, так і відмовити в наданні такої відпустки.

Отже, у роботодавця є два шляхи вирішення цієї ситуації:

— надати працівникові навчальну відпустку в повному обсязі — з 22.11.2017 р. по 11.12.2017 р. (20 календарних днів). У цьому випадку останнім днем дії строкового трудового договору (а також і датою звільнення працівника на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП) є 11.12.2017 р.;

— надати працівникові навчальну відпустку по дату закінчення строкового трудового договору, тобто з 22.11.2017 р. по 30.11.2017 р. (9 календарних днів). У такому разі днем звільнення через закінчення дії строкового трудового договору (п. 2 ст. 36 КЗпП) є 30.11.2017 р. Такий варіант можливий у тому випадку, якщо керівник установи наполягатиме на звільненні днем закінчення строкового трудового договору.