09.04.2018

Як укласти договір на постачання природного газу з новим постачальником

Наприкінці минулого року була укладена додаткова угода на 20 % від загальної суми договору на відповідний строк для того, щоб провести відкриті торги. У січні-лютому 2018 року перераховано оплату за природний газ відповідно до цієї додаткової угоди. У 2018 році оголошено та проведено тендерну закупівлю, період оскаржень вже закінчився. При підписанні договору з’ясувалось, що фірма, яка визнана переможцем тендеру, фактично постачає нам газ ще з початку 2018 року. Отже, постачальником газу з початку року фактично була не та фірма, з якою укладено додаткову угоду, та виходить, що нам постачали газ без договору. Як діяти в такій ситуації, адже протягом одного місяця не можуть бути два постачальники природного газу?

Відповідно до ч. 5 ст. 36 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII (далі — Закон № 922) дія договору про закупівлю може продовжуватися на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року, в обсязі, що не перевищує 20 % суми, визначеної в договорі, укладеному в попередньому році, якщо видатки на цю мету затверджено в установленому порядку.

Разом з тим п. 3 розд. II Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. № 2496 (далі — Правила № 2496), передбачено: договір постачання природного газу укладається на весь очікуваний обсяг споживання природного газу, необхідний споживачу, або по його точці комерційного обліку, якій присвоєно окремий ЕІС-код, та на строк, який кратний величині розрахункового періоду, визначеного в договорі постачання природного газу.

При цьому діючий постачальник — це постачальник природного газу, з яким укладено договір постачання природного газу і який постачає природний газ споживачу, а новий постачальник — це постачальник природного газу, з яким споживач, що має діючого постачальника, уклав договір постачання природного газу та який буде здійснювати постачання природного газу у періоді, наступному після періоду постачання природного газу діючим постачальником.

Зауважимо також: відповідно до п. 18 розд. II Правил № 2496 постачальник має право укласти договір постачання природного газу з будь-яким споживачем та за відсутності простроченої заборгованості споживача за природний газ перед діючим постачальником поставити природний газ споживачу в періоді, наступному після періоду постачання природного газу діючим постачальником.

Таким чином, лише один постачальник природного газу може здійснювати постачання природного газу споживачу в одному розрахунковому періоді (газовому місяці). Тому при здійсненні закупівель природного газу замовник має враховувати такі особливості законодавства у сфері природного газу.

З цього питання варто нагадати про ч. 3 ст. 631 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV: сторони можуть встановити, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення.

Але відповідно до ч. 7 ст. 2 Закону № 922 заборонено придбавати товари, роботи та послуги до/без проведення процедур, визначених цим Законом, та укладати договори, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом.

З огляду на зазначене, в даній ситуації поширення дії новоукладеного договору за результатами процедури закупівлі на ту частину місяця, коли постачання природного газу фактично здійснював новий постачальник (переможець торгів), може бути розцінено як недотримання ч. 7 ст. 2 Закону № 922, зокрема, як придбання товарів до проведення процедури закупівлі.

Що стосується дій діючого постачальника природного газу, то він може звернутися до суду щодо стягнення коштів за поставлений природний газ.