16.04.2018

Премія держслужбовцям: в які строки виплачувати

У які строки слід виплачувати місячну, квартальну премію держслужбовцям?

При нарахуванні премії держслужбовцям слід керуватися Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон про держслужбу) і Типовим положенням про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їх апаратів (секретаріатів), затвердженим наказом Мінсоцполітики від 13.06.2016 р. № 646 (далі — Типове положення). Причому норми останнього поширюються тільки на держслужбовців, що обіймають посади державної служби категорій «Б» і «В».

Згідно з ч. 3 ст. 50 Закону про держслужбу і п. 3 розд. І Типового положення держслужбовцям можуть установлюватися такі види премій:

— премія за результатами щорічної оцінки службової діяльності;

— місячна або квартальна премія відповідно до особистого вкладу в загальний результат роботи держоргану.

Інших видів премій (до державних і професійних свят, ювілейних дат тощо) Законом про держслужбу не передбачено, отже, і підстав для їх виплати немає. Це підтвердили фахівці Мінсоцполітики в листі від 12.09.2016 р. № 1296/13/84-16.

Увага! Вид премії (місячна або квартальна) визначає керівник держслужби в держоргані залежно від особливостей виконання функцій і завдань держоргану.

Що стосується розмірів премій, то вони Типовим положенням не встановлені. У цьому питанні керівники держорганів мають повну свободу дій. Головне — аби фонду оплати праці, затвердженого у кошторисі, вистачило на їх виплату. При цьому згідно з ч. 5 ст. 52 Закону про держслужбу і п. 4 розд. І Типового положення, в держоргані слід розробити і затвердити власне положення про преміювання, погодивши його з виборним органом первинної профспілкової організації (за наявності). У цьому документі слід прописати всі тонкощі виплати премій: вид премії, порядок її розрахунку, розмір премії, критерії її зниження тощо. Проте у будь-якому випадку конкретний розмір премії державного службовця фіксують у наказі (розпорядженні).

Важливо! Місячну або квартальну премію державним службовцем виплачують за фактично відпрацьований час.

Тобто премія не нараховується за періоди відпусток (основної, додаткової та інших, передбачених законодавством), тимчасової непрацездатності та в інших випадках, коли згідно із законодавством виплати здійснюються з розрахунку середньої зарплати.

Строки виплати премій держслужбовцям прописані в п. 4 розділу III Типового положення.

Місячна премія. Її виплачують не пізніше за строк виплати зарплати за місяць, в якому її нарахували. Наприклад, премію нарахували у квітні 2018 року, отже, граничним строком для її виплати буде дата, встановлена для виплати зарплати місяця нарахування (квітня-2018).

Квартальна премія. Строк її виплати — не пізніше за строк виплати зарплати за останній місяць кварталу, за який здійснюється преміювання. Якщо, наприклад, преміюємо за I квартал 2018 року (останній місяць — березень-2018), то граничний строк для такої виплати — строк виплати зарплати за березень-2018.

Для наочності процедуру визначення розмірів місячної/квартальної премії, а також строків її виплати покажемо на схемі: