16.04.2018

Чи має право на встановлення доплати за вислугу років організатор екскурсій музею?

Штатним розписом музею комунальної форми власності передбачено посаду організатора екскурсій. У завданнях та обов’язках за цією посадою, які встановлені Довідником кваліфхарактеристик професій працівників, не передбачено здійснення культурно-освітньої та науководослід ної діяльності. У зв’язку з цим виникає запитання: чи може працівник, який обіймає посаду організатора екскурсій, розраховувати на доплату за вислугу років?

Перш ніж відповісти на запитання, нагадаємо, що право на доплату за вислугу років працівникам музеїв передбачено ч. 2 ст. 28 Закону України «Про музеї та музейну справу» від 29.06.95 р. № 249/95-ВР. Конкретний механізм встановлення такої доплати наведено у Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних музеїв, затвердженому постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 82 (далі — постанова № 82, Порядок № 82).

Так, відповідно до п. 1 цього Порядку доплата за вислугу років встановлюється музейним працівникам, які працюють у державних та комунальних музеях усіх видів, у тому числі історико-культурних заповідниках, музеях-заповідниках, музеях просто неба, меморіальних музеях-садибах. Для виникнення права на «вислужну» доплату вони повинні працювати у зазначених закладах на посадах, які передбачають здійснення культурно-освітньої та науково-дослідної діяльності, пов’язаної з комплектуванням музейних зібрань, експозиційною, фондовою, видавничою, реставраційною, пам’яткоохоронною роботою (п. 2 Порядку № 82).

Перелік таких посад затверджено постановою № 82. Зауважимо, що в Переліку зазначено посаду організатора екскурсій. Але, якщо поглянути на кваліфікаційні характеристики для цієї посади, що наведені в Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 81 «Культура та мистецтво», затвердженому наказом Мінкультури від 14.04.2000 р. № 168, стає зрозумілим, що вони не містять обов’язків щодо здійснення культурно-освітньої та науково-дослідної діяльності.

Проте цей факт не впливає на право встановлення доплати за вислугу років, оскільки одна з головних умов для її надання тут дотримується: посада організатора екскурсій зазначена в Переліку.

Водночас не варто забувати ще про одну умову для встановлення «вислужної» доплати: на її отримання можуть претендувати тільки музейні працівники (які обіймають посади, передбачені Переліком), у яких є стаж роботи на відповідних посадах та у відповідних закладах більше 3 років. Періоди роботи, що включають до стажу для виплати доплати за вислугу років, наведено в п. 3 Порядку № 82.

Підсумуємо: працівник музею державної або комунальної форми власності, який обіймає посаду організатора екскурсій, має право на отримання доплати за вислугу років згідно з Порядком № 82 за умови наявності відповідного стажу для її виплати.