12.02.2018

Фінансування видатків денного стаціонару

У лікарні відновного лікування 10 ліжок звичайного стаціонару перепрофільовано на 10 ліжок стаціонару денного перебування. Як фінансувати такий стаціонар, зокрема, за статтями видатків «продукти харчування» та «медикаменти та перев’язувальні матеріали»?

Спочатку звернемося до наказу МОЗ СРСР «Про організацію стаціонару (відділення, палат) денного перебування у лікарнях, денного стаціонару в поліклініці та стаціонару на дому» від 16.12.87 р. № 1278 (далі — наказ № 1278). І хоча цей наказ застарілий та визнаний таким, що не застосовується на території України згідно з наказом МОЗ «Про визнання наказів МОЗ СРСР такими, що не застосовуються в Україні» від 18.04.96 р. № 81, деякі його норми можна взяти за основу, тим паче, що жодних інших подібних нормативних документів прийнято не було.

Стаціонар (відділення, палати) денного перебування в лікарнях і денні стаціонари в поліклініках організуються для госпіталізації хворих з гострими і хронічними захворюваннями, стан яких не вимагає цілодобового спостереження і лікування, але яким показана лікувально-діагностична допомога в денний час. Потужність стаціонарів визначається керівником установи індивідуально в кожному конкретному випадку. Керівництво стаціонаром здійснює головний лікар лікувально-профілактичного закладу, на базі якого організовується стаціонар.

Фінансування стаціонару передбачається в кошторисі установи, в складі якої він організований (п. 5 наказу № 1278).

Харчування хворих організовується в харчоблоці медустанови, у складі якої знаходиться стаціонар денного перебування. У денних стаціонарах амбулаторно-поліклінічних установ питання щодо харчування вирішується відповідно до місцевих умов і за рахунок самого хворого.

На сьогодні для певних категорій хворих є свої нормативні документи, які регламентують діяльність денних стаціонарів.

Так, наприклад, щодо дітей існує Примірне положення про денний стаціонар для дітей, затверджене наказом МОЗ від 29.11.2002 р. № 434 (далі — Примірне положення № 434). Відповідно до нього денний стаціонар (відділення, палати) для дітей організується для надання медичної допомоги хворим дітям шляхом їх госпіталізації на денний час за відсутності показань до цілодобового лікарського нагляду.

Денний стаціонар організовується в самостійних амбулаторно-поліклінічних закладах та при поліклінічних відділеннях лікувально-профілактичних закладів.

Цей стаціонар використовує у своїй роботі лікувальну та діагностичну бази лікувально-профілактичного закладу, у складі якого він організований.

До складу денного стаціонару входять: палати для денного перебування хворих; операційно-перев’язувальний блок; маніпуляційна; буфет; кімнати медичного персоналу; ізолятор; допоміжні приміщення.

Керує денним стаціонаром завідувач денного стаціонару або завідувач одного з педіатричних відділень поліклініки, у складі якого організовано денний стаціонар.

Відповідно до п. 16 Примірного положення № 434 забезпечення лікарськими засобами, виробами медпризначення та харчуванням здійснюється за рахунок асигнувань лікувально-профілактичного закладу, в якому функціонує денний стаціонар.

Також, наприклад, щодо онкохворих існує Положення про відділення денного стаціонару онкологічного закладу охорони здоров’я, затверджене наказом МОЗ від 01.10.2013 р. № 845 (далі — Положення № 845).

Відділення денного стаціонару онкологічного закладу охорони здоров’я є структурним підрозділом спеціалізованого онкологічного закладу охорони здоров’я та організовується для надання кваліфікованої медичної допомоги шляхом госпіталізації хворих на денний час за умови відсутності показань до постійного меднагляду.

Денний стаціонар чисельністю 3 — 7 ліжок організовується як структурний підрозділ закладу охорони здоров’я, а чисельністю більше 7 ліжок — як самостійний структурний підрозділ онкологічного закладу охорони здоров’я.

До складу денного стаціонару входять: операційно-перев’язувальний блок, палата інтенсивної терапії, маніпуляційна, процедурна, кімната медперсоналу та службові приміщення.

Відповідно до п. 1.4 Положення № 845 забезпечення денного стаціонару медобладнанням та матеріалами, м’яким інвентарем та технічними засобами здійснюється згідно з табелем оснащення в межах кошторису закладу охорони здоров’я.

Отже, враховуючи все вищезазначене, денний стаціонар —це, по суті, такий же стаціонар, як і звичайний, тільки увечері, після проходження усіх процедур, хворі мають право піти додому, а в ранці наступного дня мають повернутися для подальшого лікування. Такі хворі мають бути забезпечені медикаментами, а у випадку, якщо денний стаціонар створено на базі лікарні, а не поліклініки — ще й харчуванням.

Тож і фінансування за статтями видатків «продукти харчування» та «медикаменти та перев’язувальні матеріали» проводиться так само, як і звичайного стаціонарного відділення.