19.02.2018

Збільшення обсягу резервного фонду

Чи можна протягом року збільшувати обсяг резервного фонду місцевого бюджету?

Відповідно до ч. 5 ст. 24 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) рішення щодо необхідності створення резервного фонду місцевого бюджету приймає відповідна місцева рада.

Обсяг резервного фонду місцевого бюджету затверджується рішенням про місцевий бюджет і він не може перевищувати 1 % обсягу видатків загального фонду відповідного бюджету (ч. 3 ст. 24 БКУ).

У разі якщо при прийнятті місцевого бюджету обсяг резервного фонду був затверджений у сумі меншій, ніж 1 % обсягу видатків загального фонду, то місцева рада може внести зміни до бюджету і збільшити його обсяг. При цьому уточнений обсяг резервного фонду не повинен перевищувати 1 % обсягу видатків загального фонду бюджету.

Створюється резервний фонд бюджету для фінансування непередбачуваних видатків, тобто видатків, що не мають постійного характеру і не могли бути передбачені під час складання проекту бюджету. Наприклад, на здійснення заходів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного, соціального характеру.

Порядок використання коштів резервного фонду бюджету затверджено постановою КМУ від 29.03.2002 р. № 415. Рішення про виділення коштів з резервного фонду бюджету приймаються місцевими державними адміністраціями чи виконавчими органами місцевого самоврядування.