19.02.2018

Планування оборотного залишку коштів

Чи обов’язково планувати оборотний залишок коштів?

Так. Обов’язково.

Згідно з ч. 3 ст. 14 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) оборотний залишок бюджетних коштів — це частина залишку коштів загального фонду відповідного бюджету, яка утворюється для покриття тимчасових касових розривів.

Наприклад: для фінансування запланованих видатків уже з перших днів нового бюджетного періоду, коли ще немає надходжень від податків та зборів; для помісячного збалансування розпису місцевого бюджету — як ресурс у місяцях, коли надходження доходів є меншими, ніж необхідно для проведення видатків.

Оборотний залишок бюджетних коштів встановлюється у розмірі не більше 2 % планових видатків загального фонду бюджету і затверджується у рішенні про місцевий бюджет.

На кінець бюджетного періоду оборотний залишок бюджетних коштів має бути збережений у встановленому розмірі (ч. 3 ст. 14 БКУ). Що це означає? Якщо рішенням місцевої ради оборотний залишок бюджетних коштів визначений, наприклад, у сумі 1500 тис. грн., то на рахунку місцевого бюджету на кінець року повинен бути залишок коштів, не менший від цієї суми.