29.01.2018

Інформаційна сторінка

З 1 січня 2018 року підвищено зарплату педпрацівників на 10 %

Кабмін постановою «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2017 р. № 22 встановив, що визначені у додатку 2 до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 посадові оклади (ставки заробітної плати) педпрацівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції з держбюджету місцевим бюджетам, підвищуються з 1 січня 2018 року на 10 %.

Крім цього, Міносвіти та Мінфіну за підсумками виконання Держбюджету за I півріччя 2018 року доручено розглянути питання щодо підвищення з 1 вересня 2018 року оплати праці інших категорій педагогічних та науково-педагогічних працівників.

Індексація включається в МЗП: свіжі роз’яснення від Мінсоцполітики та Держпраці

Фахівці Мінсоцполітики в листі від 10.01.2018 р. № 27/0/101-18 укотре висловили свою думку з приводу включення/невключення суми індексації до виплат для нарахування зарплати не нижче мінімальної. Причому цього разу вони не єдині у своїх роз’ясненнях. Майже аналогічні висновки з цього приводу надали фахівці Держпраці у листі від 29.12.2017 р. № 12290/4/4,3-дп-17. І це логічно, адже саме цей орган перевіряє дотримання мінімальних гарантій працівників.

Обидва органи в унісон зазначають: сума індексації включається в суму зарплати за відпрацьований час з метою визначення доплати до МЗП. Аргумент при цьому єдиний: у ч. 2 ст. Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР визначений вичерпний перелік виплат, які не враховуються при визначенні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру. У цьому переліку індексації немає. Це означає, що вона включається в суму зарплати працівника для порівняння її з МЗП.

До речі, свої рекомендації з приводу того, що індексацію слід включати в МЗП, надали експерти нашої редакції у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 45, с. 8. Якщо ви до них прислухалися — схвалюємо! Жодних перерахунків за 2017 рік проводити не потрібно.

Підвищення кваліфікації педпрацівників

Кабмін розпорядженням від 17.01.2018 р. № 17-р затвердив додаткові заходи щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників у 2018 році

Так, підвищення кваліфікації за новим Держстандартом початкової освіти та сучасними освітніми методиками проходитимуть:

— вчителі початкової школи;

— заступники директорів закладів загальної середньої освіти з навчально-виховної роботи у початкових класах;

— вчителі іноземних мов, які навчають учнів перших класів;

— вчителі закладів загальної середньої освіти, у яких діти навчаються мовами національних меншин.

Підвищуватимуть кваліфікацію заклади післядипломної педагогічної освіти. Вони залучатимуть до реалізації освітньої програми тренерів, юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців.

Відрядження осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту

Відповідно до п. 13 постанови КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98 особливості направлення у відрядження військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу, які проходять службу в органах і підрозділах цивільного захисту, працівників Національного антикорупційного бюро визначаються за погодженням з Мінфіном відповідно Міноборони, МВС, СБУ, Службою зовнішньої розвідки, Національним антикорупційним бюро, Управлінням держохорони, Адміністрацією Держслужби спецзв’язку.

На виконання цієї норми МВС наказом від 27.11.2017 р. № 958 затвердило Інструкцію про особливості направлення у відрядження осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та відшкодування їм витрат на службові відрядження в межах України і за кордон.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Водночас наказ МНС «Про затвердження Інструкції про особливості направлення у відрядження осіб рядового та начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту Міністерства надзвичайних ситуацій України та відшкодування їм витрат на службові відрядження в межах України і за кордон» від 20.09.2012 р. № 1203 втратить чинність.

«Особа з інвалідністю» — замість «інвалід»

20.01.2018 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо соціального захисту осіб з інвалідністю)» від 19.12.2017 № 2249-VIII, яким унесено зміни до деяких законодавчих актів щодо соцзахисту осіб з інвалідністю. Як наслідок, термін «інвалід» відтепер не використовується. Замість нього — «особа з інвалідністю».

Як зауважив Президент України, під час підписання цього Закону: «Акцентувати треба на людині, а не на її інвалідності».

Закон № 2249 узгоджує норми законодавства з офіційним перекладом Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, ратифікованої 2015 року.