04.06.2018

Інформаційна сторінка

ФССУ планує впровадити електронні заяви-розрахунки для виплат за лікарняними

За інформацією, розміщеною на офіційному сайті ФССУ (http://www.fssu.gov.ua), пропонується затвердити нову форму заяви-розрахунку та створити умови щодо мінімізації помилок при проведенні нарахувань.

Виконавча дирекція ФССУ ініціювала затвердження нового порядку фінансування страхувальників (роботодавців) для надання матеріального забезпечення застрахованим особам. Зокрема, зазначений порядок врегулює механізм та умови фінансування виплат за листками непрацездатності та окремих страхових виплат. Відповідний проект постанови буде винесено на розгляд правління ФССУ.

Запропонований проект зберігає більшу кількість норм, які наразі регулюють механізм фінансування страхувальників для надання ними матеріального забезпечення застрахованим особам та окремих страхових виплат потерпілим на виробництві. Крім того, у проекті враховані зміни, що вносилися до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV протягом 2015 — 2017 років.

Упередження помилок при проведенні нарахувань

Метою проекту є запровадження нових підходів щодо обслуговування страхувальників та упередження можливих помилок при визначенні страхувальниками розміру допомоги та страхових виплат. Зокрема, у проекті передбачено, що робочі органи виконавчої дирекції ФССУ до прийняття рішення про проведення фінансування будуть здійснювати попередній контроль щодо правильності нарахування виплат та у разі виявлення помилок надавати рекомендації страхувальнику щодо їх усунення. Перевірки будуть проводитись за допомогою звірки даних, наведених страхувальником у заявах-розрахунках, та відомостей, що містяться у Держреєстрі застрахованих осіб.

Умови для нівелювання затримок виплат працівникам і скорочення звітності для роботодавців

Запроваджується система оперативного інформування робочих органів виконавчої дирекції ФССУ щодо проведення виплат застрахованим особам шляхом надання повідомлення. Це надасть можливість ФССУ своєчасно захистити права застрахованих осіб у разі затримки належних їм виплат.

Крім того, реалізація проекту порядку створює умови для подальшого зменшення навантаження на страхувальників шляхом спрощення звітності та скорочення кількості перевірок.

Електронні заяви-розрахунки

Проект Порядку затверджує нову форму заяви-розрахунку та запроваджує можливість її подання в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису.

Зміни в коефіцієнтах нормативної грошової оцінки землі

Офіс великих платників податків ДФС на своєму офіційному сайті (http://officevp.sfs.gov.ua) повідомив, що з 17.07.2018 р. набирає чинності наказ Мінагрополітики від 27.03.2018 р. № 162, яким внесено зміни до Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затверджений наказом Мінагрополітики від 25.11.2016 р. № 489 (далі — Порядок).

Порядком передбачено, що з 17.07.2018 р. для земельних ділянок, інформація про які не внесена до відомостей Держземкадастру та у разі якщо у відомостях Держземкадастру відсутній код Класифікації видів цільового призначення земель для земельної ділянки, коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф) при розрахунку її нормативної грошової оцінки, застосовується із значенням 3,0.

Таким чином, платники, які мають земельні ділянки, інформація про які не внесена до відомостей Держземкадастру та у разі якщо у відомостях Держземкадастру відсутній код Класифікації видів цільового призначення земель для земельної ділянки, повинні подати до контролюючих органів уточнюючі податкові декларації за II півріччя 2018 року з новою довідкою (витягом) про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, яка видана з врахуванням вимог Порядку (з 17.07.2018 р.), як це передбачено ст. 286 ПКУ.

Чи виплачувати декретні жінкам, які працюють за сумісництвом?

На це запитання відповіло Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області на своєму сайті (http://dp.dsp.gov.ua).

Так, жінки, які працюють за сумісництвом, мають право на декретні від обох роботодавців (ч. 1 ст. 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV).

Правила виплати декретних викладені в п. 21 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженому постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Так, жінці, яка працює на умовах сумісництва, декретні надають на підставі:

— копії листка непрацездатності, виданого в установленому порядку, засвідченого підписом керівника підприємства і печаткою за основним місцем роботи;

— довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи.