08.10.2018

Тренер-викладач працює у критому басейні: встановлюємо доплату

Тренер-викладач дитячо-юнацької спортивної школи проводить заняття у критому плавальному басейні. Як правильно встановити йому доплату за таку роботу та чи потрібно для цього проводити атестацію?

Умови оплати праці тренерів-викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл (далі — ДЮСШ) визначені наказом Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097).

Згідно з абз. 1 п. 10 додатка 6 до наказу № 2097 тренерам-викладачам, які проводять заняття у критих плавальних басейнах, установлюють доплату до місячної заробітної плати, визначеної при тарифікації, за шкідливі умови праці.

Розмір доплати становить до 12 % ставки зарплати з урахуванням підвищень. При цьому враховуються підвищення, передбачені наказом № 2097 (за спеціалізацію, за посаду старшого тренера, за роботу з особами з інвалідністю з ураженнями опорно-рухового апарату, вадами зору, слуху та розумового і фізичного розвитку).

Доплата встановлюється за фактично відпрацьований у басейні час і включається до середньої заробітної плати в усіх випадках її обчислення (абз. 2 п. 10 додатка 6 до наказу № 2097).

УВАГА!

Доплата за роботу в критих басейнах встановлюється за результатами атестації робочих місць за умовами відповідно до чинного законодавства.

Від результатів атестації залежить і розмір такої доплати. Адже п. 10 додатка 6 до наказу № 2097 містить лише верхню межу — до 12 % ставки зарплати. Виходить, що конкретний відсотковий розмір доплати за шкідливі умови праці може бути й меншим. І саме після атестації робочого місця стане зрозуміло, який розмір такої доплати можна установити працівнику.

Нагадаємо, що атестацію робочих місць за умовами праці проводять згідно з вимогами Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.92 р. № 442 (далі — Порядок № 442), та Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Мінпраці від 01.09.92 р. № 41.

Атестація проводиться атестаційною комісією. Її склад та повноваження визначаються згідно з наказом керівника установи (закладу) у строки, передбачені колективним договором. Саме керівник несе відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації. При цьому згідно з п. 4 Порядку № 442 атестація робочих місць проводиться не рідше одного разу на 5 років.

ВАЖЛИВО!

Відсотковий розмір доплати, установлений за результатами атестації, установлюється до ставки зарплати.

Норма годин навчально-тренувальної роботи на ставку для тренера-викладача ДЮСШ становить 24 академічні години на тиждень, а для тренера-викладача спеціалізованого навчального закладу спортивного профілю — 18 астрономічних годин на тиждень (пп. 2 та 6.1 додатка 6 до наказу № 2097). Такі значення обов’язково слід враховувати при визначенні розміру доплати.

Для того щоб правильно розрахувати конкретний розмір доплати за шкідливі умови праці тренеру-викладачу ДЮСШ необхідно дотримуватись певної послідовності у розрахунках. Умовно такий розрахунок можна розбити на етапи.

Місячну ставку заробітної плати, визначену при тарифікації з урахуванням підвищень (за спеціалізацію, за посаду старшого тренера, за роботу з особами з інвалідністю з ураженнями опорно-рухового апарату, вадами зору, слуху та розумового і фізичного розвитку), розділити на норму годин для ставки (24 або 18).

Результат, отриманий на 1 етапі, помножити на фактичну кількість годин занять, проведених тренером-викладачем у критому басейні, та на відсотковий розмір доплати за шкідливі умови праці, установлений за результатами атестації.

Розрахуємо доплату за шкідливі умови праці для тренера-викладача ДЮСШ на умовному прикладі.

Приклад. Навантаження старшого тренера-викладача (12-й тарифний розряд) становить 36 академічних годин на тиждень, з яких 6 годин — загальна фізична підготовка за межами басейна і 30 годин — безпосередня робота в басейні. За результатами атестації робочого місця йому була встановлена доплата за шкідливі умови праці (за роботу у критому плавальному басейні) у розмірі 10 % ставки зарплати.

Доплата за шкідливі умови праці становитиме:

(3735,00 грн. + 560,25 грн.) : 24 год х 30 год х 10 % = 536,91 грн.,

де 3735,00 грн. — посадовий оклад тренера-викладача (12-й тарифний розряд);

560,25 грн. — підвищення посадового окладу за старшинство відповідно до п. 4 додатка 6 до наказу № 2097 (3735,00 грн. х 15 %);

24 год — норма навчально-тренувальної роботи на тиждень.