08.10.2018

Тренер-викладач ДЮСШ має два звання: скільки надбавок?

Тренер-викладач дитячої спортивно-юнацької школи має почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» та спортивне звання «Заслужений тренер України». Чи можна виплачувати йому одночасно дві надбавки: за почесне та за спортивне звання?

Працівникам сфери фізичної культури і спорту можуть присвоювати почесні та спортивні звання, зокрема «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» та «Заслужений тренер України». Кілька слів скажемо про заслуги, за які присвоюють такі звання.

Почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» присвоюється фахівцям та організаторам фізкультурно-спортивного руху, видатним ученим, тренерам, викладачам фізкультурно-оздоровчих і спортивних навчальних закладів та іншим працівникам фізичної культури і спорту, спортсменам за досягнення високих результатів у міжнародних спортивних змаганнях, вагомі заслуги в підготовці національних спортивних кадрів (абз. 32 п. 9 Указу Президента «Про почесні звання України» від 29.06.2001 р. № 476/2001).

Почесні звання України присвоюються Президентом України особам, які працюють у відповідній галузі економічної та соціально-культурної сфери, як правило, не менше десяти років, мають високі трудові досягнення та професійну майстерність.

Згідно з п. 1 розд. ІІ Положення про Єдину спортивну класифікацію України, затвердженого наказом Мінмолодьспорту від 11.10.2013 р. № 582, спортивне звання «Заслужений тренер України» присвоюють тренерам (тренерам-викладачам), зокрема, за підготовку спортсменів вищої категорії:

• в олімпійських видах спорту — згідно з умовами, описаними у додатку 1 до цього Положення;

• у неолімпійських та національних видах спорту — згідно з умовами, описаними у додатку 2 до цього Положення;

• у видах спорту інвалідів — згідно з умовами, описаними у додатку 3 до цього Положення.

Спортивні звання присвоює центральний орган виконавчої влади з фізичної культури та спорту відповідним наказом.

Тепер перейдемо до надбавки за звання.

Умови оплати праці працівників дитячо-юнацьких спортивних шкіл (ДЮСШ) визначені наказом Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097.

Правила нарахування надбавок за почесне та спортивне звання регулюються нормами абз. «б» та «в» п.п. 3 п. 2 зазначеного наказу. Так, надбавку за почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» та надбавку за спортивне звання «Заслужений тренер України» встановлюють керівники закладів та організацій фізкультури і спорту працівникам таких закладів у розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Почесне та спортивне звання різні по своїй суті, їх присвоюють різні органи/особи. Тож і надбавки за такі звання також є різними та незалежними одна від одної. Законодавство не містить заборони на їх одночасне встановлення. А тому працівнику можуть бути одночасно встановлені надбавка за почесне звання та надбавка за спортивне звання.

Головна умова для їх установлення така: надбавки за почесне та спортивне звання встановлюють працівникам, якщо їх діяльність за профілем збігається з наявним почесним або спортивним званням. Відповідність почесного та спортивного звання профілю діяльності працівника визначає керівник закладу. Це також підтверджують фахівці Мінсоцполітики у листі від 26.01.2015 р. № 62/13/84-15.

Отже, тренеру-викладачу ДЮСШ у ситуації, що розглядається, можуть бути одночасно встановлені як надбавка за почесне звання, так і надбавка за спортивне звання у розмірі 20 % посадового окладу кожна.