12.08.2019

Інклюзивне навчання у ЗВО та ЗПТО: знайомимось із Порядками

Уряд продовжує активно працювати над нормативною базою, що регулює організацію інклюзивного навчання у закладах освіти.

Цього разу він затвердив одразу два документи:

Порядок організації інклюзивного навчання у закладах професійної (професійно-технічної) освіти (постанова КМУ від 10.07.2019 р. № 636, набрала чинності з 25.07.2019 р.);

Порядок організації інклюзивного навчання у закладах вищої освіти (постанова КМУ від 10.07.2019 р. № 635, набрала чинності з 26.07.2019 р.).

Ці нормативні документи дуже схожі між собою. Але відмінності все ж таки є. Давайте розложимо все «по поличках».

Інклюзивна група

Організаційною формою інклюзивного навчання в закладах професійної (професійно-технічної) освіти (далі — ЗПТО) та закладах вищої освіти (далі — ЗВО) є інклюзивна група. Вона являє собою групу, в якій поряд з іншими здобувачами освіти навчаються одна або більше осіб з особливими освітніми потребами. Гранична чисельність здобувачів освіти з особливими освітніми потребами в одній групі законодавчо не встановлена. Вона визначається з урахуванням індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності таких здобувачів освіти, спеціальності, пристосованості аудиторій тощо.

Інклюзивну групу утворюють наказом керівника ЗПТО/ЗВО.

Підставою для цього є письмове звернення здобувача освіти з особливими освітніми потребами або одного з його батьків (чи іншого законного представника), а також висновок про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини (за наявності), що надається інклюзивно-ресурсним центром (за умови здобуття загальної середньої освіти у ЗПТО), індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю (за наявності), інша документація, що підтверджує наявність в особи особливих освітніх потреб.

«Інклюзивна» команда, підрозділ

З метою організації інклюзивного навчання наказом керівника в межах існуючої штатної чисельності створюється:

• у ЗПТО — команда психолого-педагогічного супроводу;

• у ЗВО — спеціальний навчально-реабілітаційний підрозділ або група психолого-педагогічного супроводу.

Склад цих команд, підрозділів, груп наведений у відповідних Порядках. Ми виклали його у схемі нижче. Слід розуміти, що Кабмін затвердив не вичерпний, а приблизний перелік посад, необхідних для реалізації засад інклюзивної освіти у ЗВО та ЗПТО. Це підтверджує, зокрема, те, що дозволено залучати інших фахівців — за потреби.

Склад «інклюзивної» команди, підрозділу, групи ЗВО та ЗПТО

Цікавий момент: на відміну від закладів дошкільної та загальної середньої освіти*, у ЗВО та ЗПТО команда, що працює в інклюзивних групах, утворюється в межах існуючої штатної чисельності. Тобто окремі посади, як то асистент викладача (за аналогією з асистентами вихователя та вчителя) не вводяться.

* Порядок організації інклюзивного навчання в загальноосвітніх навчальних закладах затверджений постановою КМУ від 15.08.2011 р. № 872. Порядок організації діяльності інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти затверджений постановою КМУ від 10.04.2019 р. № 530 (детальніше про це див. у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 26, с. 26).

«Інклюзивна» доплата

Чи буде «інклюзивна» доплата? Це питання звичайно хвилює працівників ЗПТО та ЗВО, які працюють в інклюзивних групах.

Пунктом 5 постанови КМУ «Про встановлення розміру доплати за окремі види педагогічної діяльності» від 25.08.2004 р. № 1096 (далі — постанова № 1096) передбачено, що за роботу в інклюзивних класах (групах) у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти встановлюється доплата у граничному розмірі 20 %. Така доплата встановлюється педагогічним працівникам та помічникам вихователів тільки за години роботи у цих класах (групах).

Нагадаємо, що Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963. Отже, педагогічні працівники ЗПТО та ЗВО, які працюють в інклюзивній групі та їх посади передбачені вказаним Переліком, мають право на «інклюзивну» доплату.

При цьому відповідно до п. 10 Порядку організації інклюзивного навчання у ЗВО до складу групи психолого-педагогічного супроводу ЗВО залучаються, зокрема, науково-педагогічні працівники.

УВАГА!

Формально науково-педагогічним працівникам ЗВО не надали права на доплату за роботу в інклюзивних групах, не зазначивши їх у постанові № 1096.

Чи дійсно це так або ж слід очікувати змін до вказаної вище норми постанови № 1096? Із цим запитанням ми звернулись до МОН. Як тільки надійде офіційне роз’яснення з цього питання, ми одразу ж вас із ним ознайомимо.