Теми статей
Обрати теми

Асистент вихователя інклюзивної групи: оплата, доплата та кількість у штатах

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
У закладі дошкільної освіти із вересня 2019 року заплановано організувати роботу інклюзивної групи. У зв’язку з цим до штатного розпису слід ввести посаду асистента вихователя інклюзивної групи. Скільки штатних одиниць цієї посади необхідно? Який посадовий оклад встановити такому працівнику? Чи має він право на доплату за роботу в інклюзивній групі? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Сучасне суспільство йде шляхом рівних можливостей. Зокрема, це стосується ставлення до дітей з особливими потребами. Так, серед іншого, в освітню програму активно «вплітають» принципи інклюзивного навчання. Причому на всіх рівнях освіти, у тому числі й дошкільному.

УВАГА!

Кабмін постановою від 10.04.2019 р. № 530 затвердив Порядок організації діяльності інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти*. Цей документ діє з 26.06.2019 р.

* Далі — Порядок № 530.

Порядок № 530 визначає організаційні засади діяльності інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти (далі — ЗДО) незалежно від підпорядкування та форми власності, крім ЗДО (ясел-садків) компенсуючого типу, будинків дитини, ЗДО (дитячих будинків) інтернатного типу, з метою реалізації права дітей з особливими освітніми потребами дошкільного віку на освіту за місцем проживання, соціальну адаптацію та підготовку до отримання наступного рівня освіти.

Відповідно до п. 5 Порядку № 530 для забезпечення ефективності освітнього процесу в інклюзивних групах кількість дітей з особливими освітніми потребами має становити не більше трьох осіб, зокрема:

одна — три дитини з числа дітей з порушеннями опорно-рухового апарату, із затримкою психічного розвитку, зниженим зором, слухом, легкими інтелектуальними порушеннями тощо;

• не більше двох осіб з числа дітей сліпих, глухих, з тяжкими порушеннями мовлення тощо;

• не більше однієї дитини із складними порушеннями розвитку.

У разі утворення інклюзивної групи вводиться посада асистента вихователя (п. 8 Порядку № 530).

Він забезпечує особистісно орієнтоване спрямування освітнього процесу, бере участь у розробленні та виконанні індивідуальної програми розвитку, адаптує навчальні матеріали з урахуванням особливостей навчально-пізнавальної діяльності дітей з особливими освітніми потребами.

Скільки асистентів вихователя необхідно на інклюзивну групу? Відповідь на запитання давно міститься у п. 10 розд. ІІІ наказу МОН «Про затвердження Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів» від 04.11.2010 р. № 1055 (далі — Типові штати) та у листі МОН від 12.10.2015 р. № 1/9-487. Посада асистента вихователя інклюзивної групи ЗДО вводиться з розрахунку одна штатна одиниця на одну інклюзивну групу. Це підтверджує і п. 8 Порядку № 530.

Посадовий оклад

Асистенту вихователя інклюзивної групи ЗДО встановлюється 10 — 12 тарифний розряд. Це передбачено двома нормативними документами:

додатком 9 до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557;

додатком 2 до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298.

Тарифні розряди встановлюються за наслідками атестації відповідно до кваліфікаційних вимог.

«Інклюзивна» доплата

За роботу в інклюзивних класах (групах) у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти встановлюється доплата у граничному розмірі 20 %. Це передбачено п. 5 постанови КМУ «Про встановлення розміру доплати за окремі види педагогічної діяльності» від 25.08.2004 р. № 1096.

Конкретний розмір доплати встановлює керівник закладу, враховуючи кількість осіб з особливими освітніми потребами у класі (групі), складність порушення розвитку дітей, рівень відповідальності та обсяг роботи кожного працівника, який працює з такими дітьми, тощо. На це звернули увагу фахівці Мінсоцполітики у листі від 25.03.2019 р. № 397/0/206-19 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 17-18, с. 3).

Така доплата встановлюється педагогічним працівникам та помічникам вихователів тільки за години роботи у цих групах.

Чому помічники вихователів виокремлені? А тому, що посада таких працівників не належить до педагогічних. Так, у Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, серед педагогічних працівників указаний «асистент вихователя дошкільного навчального закладу». Тут мова йде саме про асистента вихователя інклюзивної групи ЗДО. Робимо висновок: асистент вихователя інклюзивної групи, як педагогічний працівник, має право на доплату за роботу в інклюзивній групі.

ВАЖЛИВО!

Посада асистента вихователя вводиться для роботи саме в інклюзивній групі.

Тому норму про те, що доплата встановлюється тільки за години роботи у цих групах, для даного педпрацівника слід розуміти так: доплата встановлюється на все навантаження за посадою асистента вихователя інклюзивної групи.

Крім того, як ми вже зазначали, асистент вихователя забезпечує особистісно орієнтоване спрямування освітнього процесу, бере участь у розробленні та виконанні індивідуальної програми розвитку, адаптує навчальні матеріали з урахуванням особливостей навчально-пізнавальної діяльності дітей з особливими освітніми потребами. Тобто цей педпрацівник веде свою діяльність в інклюзивній групі незалежно від фактичної присутності або тимчасової відсутності у ній дітей з особливими потребами. Тому, якщо такі діти деякий період часу відсутні у групі, доплата за такий час все одно виплачується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі