16.12.2019

Оплата хвороби сільському голові у разі припинення повноважень

Сільський голова звільнений у зв’язку з припиненням повноважень 13.11.2019 р. Напередодні він захворів. Наданий листок непрацездатності свідчить про період його хвороби з 12 по 21 листопада 2019 року. Як оплатити лікарняний листок такій особі?

Розпочнемо з того, що допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та профзахворюванням, виплачується Фондом соціального страхування починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, установлених законодавством. Це випливає зі ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

Це означає, що зазначеним Законом чітко визначено: допомога виплачується незалежно від звільнення працівника. Головне, щоб початок хвороби припав на період, коли працівник перебував у трудових відносинах з роботодавцем.

У наведеному запитанні проблем з виплатою допомоги не буде. Страховий випадок настав 12.11.2019 р., тобто в період роботи застрахованої особи. Тому починаючи з шостого дня захворювання допомога по тимчасовій непрацездатності виплачуватиметься за рахунок коштів Фонду, у тому числі й за дні хвороби, які припали на період після звільнення сільського голови.

А ось із оплатою перших п’яти днів тимчасової непрацездатності ситуація інша.

Річ у тім, що в Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності в результаті захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затвердженому постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440, на жаль, не продубльовані норми Закону № 1105 стосовно того, що ці дні оплачуються незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності. Виходить, що формально роботодавець за свій рахунок може оплатити тільки дні хвороби по день припинення трудових відносин, а оплатити дні хвороби після звільнення — ні.

У наведеному запитанні роботодавець (сільрада) оплатить тільки 2 дні — 12 і 13 листопада. А ось 3 календарних дні хвороби, що припадають на період після звільнення (14 — 16 листопада), оплаті за рахунок коштів роботодавця не підлягають. У результаті виникає «дірка» в оплаті періоду тимчасової непрацездатності — після звільнення та по п’ятий день хвороби.

Таким чином, звільненому голові сільської ради лікарняний буде оплачений так:

• за рахунок коштів роботодавця (сільради) — 2 календарних дні (12 і 13 листопада 2019 року);

• за рахунок коштів Фонду — 5 календарних днів (з 17 по 21 листопада 2019 року).