16.12.2019

У лікарняному — відмітка про алкогольне сп’яніння: чи оплачувати його?

Працівника установи збила машина. У наданому ним лікарняному листі стоїть відмітка про алкогольне сп’яніння. Чи підлягає оплаті такий лист?

Підстави для відмови в наданні виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю перелічені в п. 5 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105). У цьому переліку є й «алкогольне сп’яніння».

Але запис у лікарняному листі про алкогольне сп’яніння не завжди означає, що комісія повинна прийняти рішення про відмову в оплаті такого лікарняного.

Річ у тому, що зазначена норма Закону № 1105 передбачає, що лікарняний лист не оплачується лише в тому випадку, якщо алкогольне сп’яніння стало причиною отриманої травми. А, як показує практика, це не завжди так.

Наприклад, працівник повертався додому з гостей, переходив дорогу в належному місці, але його збив автомобіліст, який порушив правила дорожнього руху. У результаті є лікарняний лист з «алкогольною відміткою», але вини працівника тут немає. Отже, у такому разі працівник має право розраховувати на оплату всього періоду лікування.

Резюме: якщо травма отримана не в результаті алкогольного сп’яніння, комісія із соціального страхування повинна прийняти рішення про оплату такого лікарняного листа.

Документи і довідки, що підтверджують цей факт, додаються до протоколу комісії про призначення виплати. При перевірці Фонду вони будуть підтвердженням правильності прийнятого комісією рішення.

Але якщо причиною аварії був працівник установи, який перебував у стані алкогольного сп’яніння, то не бачити йому лікарняних, як своїх вух.