04.02.2019

Щодо проблем лікарів-гастроентерологів поліклініки

Лист від 05.12.2018 р. № 3.25-Д-1/2825-18/32337

Медичний департамент розглянув ваше звернення <…> щодо проблем лікарів-гастроентерологів поліклініки та повідомляє, що наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.05.2006 № 319 «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я», зареєстрованим Міністерством юстиції України 9 червня 2006 р. за № 696/12570, встановлені норми робочого часу для лікарів:

• зайнятих виключно амбулаторним прийомом хворих амбулаторно-поліклінічних підрозділів лікувально-профілактичних закладів, норма робочого часу становить 33 години на тиждень;

• у дні, коли згідно з графіком роботи або правилами внутрішнього трудового розпорядку ці лікарі працюють у стаціонарі (чергування), на дільниці, проводять диспансеризацію, тривалість їх робочого дня встановлюється за пунктом 1.1 цього наказу 38,5 годин на тиждень.

В. о. директора Медичного департаменту А. Гаврилюк

Коментар редакції

Лікар-гастроентеролог поліклініки: встановлюємо норму робочого часу

Гарні лікарі на вагу золота. І роботи у них завжди вистачає.

У листі, що коментується, мова йде про тривалість робочого тижня лікаря-гастроентеролога поліклініки. Чому саме його? Пояснимо.

Досить часто спеціалісти вузького профілю (наприклад, гастроентерологи, хірурги, отоларингологи) за графіком роботи та правилами внутрішнього розпорядку медзакладу виконують не лише амбулаторні прийоми хворих, а й іншу роботу: проводять диспансеризацію хворих, консультації, санітарно-освітню та профілактичну роботу, виходять на чергування тощо. Так, наприклад, для лікаря-гастроентеролога поліклініки п. 8 розд. «Професіонали» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117, передбачені такі завдання та обов’язки:

• надання спеціалізованої медичної допомоги хворим на захворювання органів травлення (крім інфекційних та онкологічних), а також швидкої та невідкладної допомоги;

• організація і проведення диспансеризації населення;

• консультації хворих.

При цьому наказом МОЗ «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я» від 25.05.2006 р. № 319 (далі — наказ № 319) передбачені різні норми робочого часу для лікарів в залежності від обсягу виконуваної роботи.

Так, для лікарів амбулаторно-поліклінічних закладів та амбулаторно-поліклінічних підрозділів лікувально-профілактичних закладів, зайнятих виключно амбулаторним прийомом хворих, тривалість робочого тижня становить 33 год (п. 1.2 наказу № 319), тобто 5 год 30 хв на день при шестиденному робочому тижні або 6 год 36 хв — при п’ятиденному. В інших випадках для лікарів амбулаторно-поліклінічних закладів, які займаються не лише амбулаторним прийомом хворих, норми робочого часу встановлюються відповідно до п. 1.1 наказу № 319 та складає 38,5 год на тиждень, тобто 6 год 24 хв на день при шестиденному робочого тижні або 7 год 42 хв на день — при п’ятиденному.

А я к же бути у випадку, коли лікар проводить і амбулаторні прийоми хворих, й іншу роботу (консультації, диспансеризацію хворих тощо)? Яку тривалість робочого тижня йому встановити?

У своїй відповіді МОЗ зазначає: в цьому випадку в ті дні, коли згідно з графіком роботи або правилами внутрішнього трудового розпорядку лікарі працюють у стаціонарі (чергування), на дільниці, проводять диспансеризацію, тривалість їх робочого дня встановлюється за п. 1.1 наказу № 31938,5 години на тиждень. Такої ж думки Міністерство дотримується й у своєму листі від 30.11.2016 р. № 10.1-13/58/4820-16/31188 (ср. ).

Тобто графік роботи спеціалістів вузького профілю слід складати таким чином, щоб розділити дні виключно амбулаторних прийомів та дні, в які лікар виконує й інші передбачені посадовою інструкцією завдання. У такому випадку норми робочого часу будуть розподілятися наступним чином:

 у дні тижня, коли лікар займається лише амбулаторним прийомом хворих, тривалість робочого дня дорівнює 5 год 30 хв при шестиденному робочому тижні або 6 год 36 хв — при п’ятиденному;

• у дні тижня, коли лікар, окрім амбулаторних прийомів хворих, також проводить консультації, займається диспансеризацією та виконує інші завдання, передбачені посадовою інструкцією, тривалість робочого дня складає 6 год 24 хв при шестиденному робочому тижні або 7 год 42 хв — при п’ятиденному.

Розглянемо приклад.

Приклад. Згідно із графіком роботи лікар-гастроентеролог працює за графіком 5-денного робочого тижня. При цьому 3 дні на тиждень (понеділок, середа, п’ятниця) він веде виключно амбулаторний прийом хворих, а 2 дні (вівторок та четвер) — крім амбулаторного прийому також проводить диспансеризацію хворих.

В такому випадку тривалість роботи у понеділок, середу та п’ятницю складає 6 год 36 хв (із розрахунку 33-годиного робочого тижня), а у вівторок та четвер — 7 год 42 хв (виходячи з 38,5 год). Загальна тривалість робочого тижня лікаря-гастроентеролога складає 35 год 12 хв.

Катерина ЖИЛЕНКО, економіст-аналітик